Středa, 24. dubna 2024

Jak nejlépe zařídit chatu nebo chalupu, abyste se tam cítili dobře?

Jak nejlépe zařídit chatu nebo chalupu, abyste se tam cítili dobře?

Chataření znovu získává na popularitě. Zařídit si svůj nový prostor může být velkou výzvou. Rozhodně byste totiž neměli postupovat stejně jako v případě svého běžného bydlení. Chaty potřebují trochu jiný přístup, protože slouží k jinému účelu. V první řadě se musíte zamyslet nad tím, jak často tam budete jezdit nebo zda bude chata sloužit i na pronájem v létě.

Neskladujte zbytečné haraburdí
Zlaté pravidlo zní: žádné haraburdí! Pořídit termovize Pard zbytečné není, protože s nimi můžete pozorovat noční přírodu. Jinak se ale zamyslete, jestli všechno potřebujete. Chata by se neměla stát skladištěm pro nepotřebné věci. Jestli to není funkční nebo vám to nedělá doopravdy radost, neměli byste to mít u sebe doma ani na chalupě.
Funkční věci vám nesmí chybět
Každá chata nebo chalupa by měla mít svou duši. Staré a zcela funkční věci sem patří. Věci, které se používají po mnoho let, mají svou duši a jedinečný příběh. Právě takové byste měli mít i ve své chalupě. Nemusíte mít v kuchyni novéa kompletní sady nádobí. Z každé vám postačí dva až tři kousky. Z těchto funkčních věcí se zaměřte na:
  • talíře,
  • sklenice,
  • hrnky,
  • židle.
Dřevo by mělo hrát hlavní roli
Přírodní materiály by v přírodě neměly chybět. Zvolte si dřevěný stůl, židle a nechte přiznané trámy. Drobná poškození, ošoupaný nábytek nebo patina vám budou sloužit k dobru. Dřevěná podlaha bude také vypadat nádherně a v létě se vám po ní bude velmi pohodlně chodit. Možná vás děsí péče nebo škrábance. Ničeho takového se ale obávat nemusíte, protože s nimi bude nábytek působit velmi venkovsky.
Myslete na pohodlí
Na chatě se odpočívá. Právě proto musíte myslet na své pohodlí. Ochranné sítě proti hmyzu vás ochrání před nevítanými hosty. Myslet byste měli také na kvalitní matraci, myčku nádobí, mikrovlnnou troubu a další vybavení kuchyně. Sami nejlépe víte, co potřebujete pro svůj komfort. Pořiďte si to do své chaty a budete sem vždy s láskou jezdit.
Zdroj obrázku: Zastolskiy Victor / Shutterstock.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů