Úterý, 19. března 2024

Čtrnáct zpřístupněných jeskyní zahájilo sezónu, zve na klasické i zážitkové prohlídky

Čtrnáct zpřístupněných jeskyní zahájilo sezónu, zve na klasické i zážitkové prohlídky

Po zimní pauze, kdy byly některé zavřeny kvůli ochraně hibernujících netopýrů, je od víkendu již plně a pravidelně otevřeno všech 14 zpřístupněných jeskyní v České republice. Nově je již i v dubnu pravidelně bez nutnosti objednání otevřena také Jeskyně na Turoldu v Mikulově pod Pálavou, a to každý den od 9 do 16 hodin. V některých jeskyních připravují pro letošní sezonu v prohlídkách novinky.

První z nich čeká na návštěvníky Jeskyně Na Špičáku (JNŠ) u Supíkovic na Jesenicku. Budou se moci blíže seznámit s netopýry a vrápenci, nejtypičtějšími obyvateli krasového podzemí. Tito savci z řádu letounů vysílají na ultrazvukových frekvencích echolokační zvuky, jejichž vysoké tóny ale není lidské ucho schopné zachytit. Prostřednictvím speciálních detektorů je ale vědci dokáží převést do slyšitelné podoby. Prohlídka JNŠ turistům fascinující signály během prohlídky nabídne. Kromě tradičních prohlídek po pevných chodnících s elektrickým osvětlením jsou i letos zájemci zváni na zážitkové prohlídkové trasy v Moravském krasu. První z nich s názvem Po stopách Nagela ve Sloupsko-šošůvských jeskyních zahrnuje i dvanáctimetrový svislý žebřík, desetimetrovou podzemní ferratu - kovové stupy vedoucí po stěně jeskyně v místech které podemlela voda, několik ,,plazivek" nízkými průrvami i kus chůze podzemním tokem. Od loňska je zážitková trasa Za tajemstvím jeskyně i ve Výpustku u Křtin, kde s helmami, čelovými světly a v podřepu zájemci uvidí mimo jiné dříve nepřístupnou Nízkou chodbu. Ta s devadesáti centimetry výšky dělá čest svému jménu, ale za chůzi ,,po čtyřech" odmění návštěvníky pohledem na spoustu krásných tenkých krápníkových brček. Podívají se i ven z prostor tajného podzemního armádního velitelství ke stěnám přírodní jeskyně, kde nechybí například takzvané jeskynní perly.

I letos bude výborná akustika krasových podzemí využita pro různé hudební a koncertní akce. V sobotu 15. dubna 2023 bude například Na Špičáku koncert ženského pěveckého sboru Radost. Do Kateřinské jeskyněv Moravském krasu se vrátí 29. a 30. dubna oblíbený Slet čarodějnic. Výpustek v sobotu 27. května 2023 ozvláštní Projekt Xlll - koncert s videomappingem. V červnu od 7. do 16. budou jeskyně Moravského krasu hostit další ročník hudebního festivalu Čarovné tóny Macochy. V jednání jsou i další kulturní akce a výstavy v jeskyních. Rozhlehlé podzemí Výpustku si lze pronajmout také pro společenské či firemní akce. Správa 14 tuzemských jeskyní se letos také více chce zaměřit na školáky a školní výpravy. ,,Pro každou z jeskyní vznikly pracovní listy, kde si mohou školáci za asistence svých učitelů odzkoušet své znalosti z přírodovědy, geologie a historie. Po domluvě je možný pro školy i rozšířený výklad," zve ředitel správy jeskyní České republiky Lubomír Přibyl. Jeskyně Moravského krasu doplňuje expozice Jeskyně a lidé, instalace o osídlení Cromagnonským člověkem je v Mladečských jeskyních u Litovle, v Chýnovské jeskyni na Táborsku loni vzniklo v replice bývalé výtopny sousedního kamenolomu Návštěvnické středisko s historicko-geologickou expozicí. Nyní finišuje stavba Domu přírody Českého krasu u Koněpruských jeskyní na Berounsku.

S nabídkami a otevíracími dobami jednotlivých jeskyní v České republice se lze podrobněji seznámit na webu www.caves.cz , každá z nich má i svou prezentaci na sociální síti facebook.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů