Čtvrtek, 28. března 2024

Křivoklátsko bude i nadále rájem cykloturistiky. Národní park může nabídnout až 245 kilometrů tras

Křivoklátsko bude i nadále rájem cykloturistiky. Národní park může nabídnout až 245 kilometrů tras

Memorandum k přípravě národního parku Křivoklátsko pro cykloturisty dnes podepsali náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař a Václav Vlk Volráb, předseda České Mountainbikové asociace. Podkladem pro vydání prohlášení je mapa s vymezením cyklotras, které zároveň neohrozí přírodu srdce Křivoklátska. Při podpisu dohody obě strany konstatovaly, že společně podporují vyhlášení národního parku respektujícího šetrnou cykloturistiku.

Aktuálně je v oblasti budoucího národního parku 69,4 km značených cyklotras. ,,V budoucím národním parku se samozřejmě počítá i s jízdou na kole, cyklisté navíc budou moci využít více tras, než je tomu doposud. Po podrobnějším zkoumání se ukázalo, že bez dopadů na přírodu je využitelných až 245 kilometrů cest," uvedl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař s tím, že se jedná o cesty, které by mohly být pro cyklistiku využity v budoucnu. ,,Tento plán bude základem pro vymezení tras pro cyklisty, které vzniknou ale až po vyhlášení národního parku," doplnil Tesař.

Dnešní společné prohlášení je prvním krokem k tomu, aby v Národní parku Křivoklátsko existovala dostatečná nabídka pro cyklisty v přírodě. Cesty pro jízdu na kole se ale v národním parku budou vymezovat až po jeho vyhlášení. Tato dohoda se tak stane výchozím podkladem pro další diskusi s klíčovými partnery, jako jsou samosprávy obcí a kraj. Konečné vymezení realizuje správa národního parku po dohodě v radě národního parku. Její součástí jsou stejně jako v jiných národních parcích také obce.

Vše, co se v národních parcích děje, probíhá v součinnosti s dotčenými obcemi, které jsou přímo vtaženy do schvalování všech klíčových řídicích dokumentů. ,,Samosprávy přímo zasedají v radě parku. Mohou tak třeba ovlivnit, jak se území bude využívat pro občany či návštěvníky," doplňuje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc. Vymezení cest pro jízdu na kole nebo na koni se finálně stanoví opatřením obecné povahy a promítnou do návštěvního řádu národního parku.

Dnešní prohlášení navazuje na dohodu o spolupráci mezi Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Českou Mountainbikovou asociací z roku 2010, která má za cíl hledat řešení pro cyklistické aktivity v existujících i navrhovaných zvláště chráněných územích.

Vymezení cyklotras na území vyhlašovaného NP Křivoklátsko (PDF, 6 MB)

Znění memoranda (PDF, 73 kB)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů