Sobota, 20. dubna 2024

Při úklidu Otavy našli lidé v Písku lahve i pneumatiky, méně než dřív

Při úklidu Otavy našli lidé v Písku lahve i pneumatiky, méně než dřív

Asi deset metrů krychlových odpadu sesbírali v sobotu dobrovolníci v Písku při úklidu kolem řeky Otavy a města v rámci akce Ukliďme Česko. Nejčastěji našli obaly od jídla, plastové lahve, kelímky z fast foodu či naplaveniny. Postupem let odpadu ubývá, stejně jako černých skládek. Jedním z nejhorších míst je statek Dobešice, kde parkují zahraniční kamiony a chybí tam pro ně zázemí. ČTK to řekl organizátor Marek Anděl a dobrovolníci. V předchozích letech odnášeli účastníci z přírody asi 30 metrů krychlových odpadků.

"Naštěstí se sebralo letos odpadu méně než minulé roky. Je vidět, jak 14 let chodíme do těch samých lokalit, tak tam, kde byly černé skládky, gauče, křesla, smotané koberce, tak už toho v přírodě ubývá. Jak to tam už není, tak slušnější lidi to asi odradí, aby to tam dali. Už to není tak, že by lidé úmyslně dělali nové černé skládky. Myslím, že situace se zlepšuje, máme z toho radost. Když český člověk někde vidí hromadu odpadků, nemá takový ostych přidat další. Zatímco když je tam čistá příroda, tak ho to ani nenapadne," řekl Anděl.

Byl se podívat i na okraji Písku, kde bývala velká černá skládka. Asi před dvěma lety se tam povedlo jedné partě nadšenců vysázet alej ovocných stromů. Tam, kde byl dřív velký nepořádek, dnes podle Anděla krásně kvete alej. "Je ale pravda, že když jsem přejel na druhou stranu silnice, kde rostou trnkové keře, je už sklopený valník suti a na tom vyhozené pytle s odpadem. Nejhorší místo je na kraji Písku u statku Dobešice. Parkují tam zahraniční kamiony, většinou polské, ty tam nechávají nejvíc nepořádku," popsal Anděl, který také pořádá pěší pochod Švejkova padesátka.

V Dobešicích u rybníka letos již poněkolikáté uklízela 54letá Jaroslava Bellová z Písku. Společně s dcerou nasbírala 16 pytlů odpadků, což považuje za "úžasný" výkon, protože loni ve třech shromáždili 20 pytlů. "Tam je toho vždycky hodně, neboť Písek nemá pro kamiony odstavné místo, nemá kadibudku, kam by řidiči chodili, a nemá ani kontejner, kam by odpad vyhazovali. Hází tam z kamionu do struh hrozné věci. Doporučuji nikdy ty petlahve neotvírat, protože je tam načůráno," řekla dnes ČTK Bellová.

Kolem parkoviště kamionů sesbírala s dcerou také zbytky jídel, konzervy, vytáhly i jednu velkou pneumatiku. Bellová chodí k Otavě uklízet, aby měla dobrý pocit. Láká ji fajn parta, ekologie je pro ni důležitá, odpadky sbírá, i když venčí psa Bertíka. Po akci si také ráda dá buřt a pivo na ostrově u elektrárny, kde se odpoledne dobrovolníci scházejí a baví.

Na letošní 14. ročník přišlo při slunečné sobotě asi 65 lidí. Kdysi Anděl a spol. začínali v sedmi lidech, nejvíc jich jednou přišlo 202. Průměrně se účastní kolem 100 dobrovolníků. Letos to bylo méně i kvůli tomu, že termín se narychlo o týden posunul, protože minulý víkend byl v Otavě po deštích vysoký stav vody. "Jenomže spousta lidí to měla naplánované a došla mi spousta omluvných mailů," řekl Anděl.

Každý dobrovolník dostane ráno před akcí pracovní rukavice, pytle na sběr a žluté tričko. Svoz plných pytlů a odvoz odpadků na skládku Městské služby Písek zajišťují organizátoři.

Foto: Archiv Ukliďme Česko

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů