Pátek, 29. března 2024

Zoo Brno je plná mláďat

Zoo Brno je plná mláďat

Jaro je tradičně časem, kdy se v brněnské zoo rodí spousta mláďat. Pojďme se podívat, která jsou to tentokrát a kde je mohou návštěvníci vidět.

Začneme tradičním místem, a to expozicí psounů před Tropickým královstvím. Z nory už tu vylezlo první mládě těchto krásných hlodavců. Psouni žijí v sociálních společenstvech, která mohou mít ve volné přírodě až tisíc jedinců. Jejich kolonie, tzv. města, jsou rozdělena do čtvrtí, kde žijí jednotlivé klany, tvořené dominantním samcem, 1-4 samicemi a jejich mláďaty. Brněnská skupina aktuálně čítá 10 psounů.

Přímo v Tropickém království se pak prohání tři malí bazilišci zelení a dvě želvy pavoukovité. Ty Zoo Brno pravidelně odchovává od roku 2017. Tento kriticky ohrožený druh má v péči 22 zoo po celém světe. Za poslední rok se jen pěti zahradám podařil odchov těchto želv, ta brněnská je jediná v Evropě.

Velkou radost dělá chovatelům malý papoušek vlaštovčí. Tento kriticky ohrožený opeřenec v divočině hnízdí v jihovýchodní části Tasmánie. Je vázán na několik málo druhů eukalyptů, jejichž dutiny používá k hnízdění. Mimo dobu rozmnožování část populace migruje na jihovýchod Austrálie. V brněnské zoo obývá voliéru v Exotáriu. Ve stejném pavilonu jsou k vidění také mláďata ledňáka obrovského nebo malý vaza velký.

Opomenout bychom neměli ani velmi oblíbené mary stepní. Návštěvníci je určitě velmi dobře znají, jejich expozice je totiž přímo u dolní točny vláčku. Letos se tu narodila už čtyři mláďata. A také si připomene sudokopytníky, kteří už kdysi ve volné přírodě vyhynuli, ale díky chovu v lidské péči se podařilo tento druh zachránit. Jeleny milu najdete v Beringii, konkrétně vedle výběhu vlků a naproti expozice sobů. A to včetně jednoho mláděte.

Dalším přírůstkem je pak malá alpaka, která už každý den velmi čile prozkoumává venkovní výběh.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů