Pátek, 19. dubna 2024

V Jablonci zlikvidovali černou skládku z 90.let, přišlo to na téměř 900.000 Kč

V Jablonci zlikvidovali černou skládku z 90.let, přišlo to na téměř 900.000 Kč

Černou skládku, která u silnice na Janov nad Nisou vznikla už v 90. letech minulého století, uklidili v Jablonci nad Nisou. Likvidace letitého problému přišla město na bezmála 900.000 korun, z toho půl milionu získala radnice z Národního programu Životní prostředí. Pozemek po vyčištění oplotili, aby zabránili vzniku skládky nové, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Na likvidaci nelegálních skládek dává podle ní město ročně přes milion korun.

"Cílem bylo odstranit nepovolenou skládku v ulici Janovská, a to včetně odpadu, kterého se odsud odvezlo víc než 300 tun," uvedla Iveta Habadová z jabloneckého magistrátu. Skládka podle ní zabírala prostor bezmála 260 metrů čtverečních a převážně tam byl stavební a velkoobjemový odpad, ale také odpad komunální. V Jablonci na podobný projekt čerpali dotace poprvé, v minulosti žádali dotace například na pořízení podzemních kontejnerů na separovaný odpad nebo na kompostéry.

Náklady na svoz, třídění a likvidaci odpadu rostou, ještě před dvěma lety platilo město zhruba 50 milionů korun, letos už počítá v rozpočtu na odpadové hospodářství s částkou o téměř polovinu vyšší - 73,3 milionu korun. Od obyvatel ale radnice vybere zhruba o 14 milionů korun méně. S nelegálním odkládáním odpadu se podle Fričové potýká město soustavně. "Největší problém bývá u stanovišť tříděného odpadu," doplnila mluvčí radnice. Takových míst je ve třetím největším městě Libereckého kraje 284.

Podle tajemníka magistrátu Marka Řeháčka zapojila radnice do úklidu dobrovolníky a lidi z veřejně prospěšných prací, pořídila i dvě auta na svoz. Objem uklizeného odpadu díky tomu narostl. Zatímco loni od května do srpna pracovníci veřejných prací a dobrovolníci sebrali necelých 37 tun odpadu, od září do listopadu to bylo téměř 62 tun odpadu a víc než tuna bioodpadu. "Uklízecí čety odpad ještě dotřiďují a zajišťují jeho likvidaci spolu s ostatním tříděným odpadem, pokud je to možné. Tím se spoří náklady za mimořádný odvoz odpadu," dodal Řeháček.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů