Pátek, 29. března 2024

Ve Vernířovicích na Šumpersku vybudovali Mineralogickou stezku

Ve Vernířovicích na Šumpersku vybudovali Mineralogickou stezku

Ve Vernířovicích na Šumpersku se tento týden otevřela Mineralogická stezka, která poukazuje na místní bohatá naleziště. Naučná trasa osázená informačními tabulemi navazuje na okruh sousedního Sobotína. Pro děti je vytvořena speciální Permoníkova stezka s interaktivními prvky. Náklady na vybudování okruhu činily 520.000 korun, polovinu částky získala obec prostřednictvím krajské dotace. ČTK to dnes řekli starostka obce Bohumila Hojgrová a šéf jesenického sdružení cestovního ruchu Tomáš Rak. Vernířovice bývaly hornickou osadou, se sousedním Sobotínem je spojovalo dolování a zpracování železa.

"Stezka navazuje na sobotínský kruh, který se věnuje lokalitě Sobotína. Tato lokalita monitoruje možná ukrytá, ale opravdu významná naleziště minerálů ve zdejší oblasti, je jich tam opravdu velké množství. Stezka přibližuje lidem, co vše se tam dá najít a jakou vazbu to mělo na historii; část nalezišť sloužila jako zdroj surovin pro podniky Kleinů, dnes jsou to spíše sběratelská naleziště," řekl Rak.

Významná je podle něj i část trasy určená dětem, jde o Permoníkovu stezku o délce 2,2 kilometru. Něco podobného dosud z pohledu cestovního ruchu v této oblasti chybělo. "Rodiče zde minimálně na půl dne děti zabaví. Na deseti stanovištích se učí o přírodě a minerálech, nechybí zde herní prvky, piškvorky, pexesa či otáčecí kostky," doplnil Rak.

Podle starostky chce obec novou naučnou stezkou představit unikátní naleziště v jejím katastaru. Prodloužení sobotínské stezky i o vernířovský okruh se připravovalo několik let, letos se obci podařilo získat krajskou dotaci. "Naše stezka je dlouhá 14 kilometrů, dohromady se sobotínským okruhem je to 21 kilometrů. Trasu lze projet také na horském kole," uvedla starostka. Návštěvníky trasa vede k lokalitám, kde se dříve těžilo, jde například o přírodní památku Zadní Hutisko. Po cestě jsou informační tabule. Projekt doplňuje také vitrína s minerály, u obecního úřadu je i velká mapa této naučné stezky a možnost dobití elektrokol.

Stezka podle Raka těží z přírodních zajímavostí. "Je to klidnější protiváha sobotínského resortu, je to produkt cestovního ruchu, který návštěvníky dostane do přírody. Po většinu času vede po lesních cestách, vede nedotčenou lokalitou, nechybějí bystřiny, malé vodopády. Je to balzám na duši," dodal.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů