Sobota, 20. dubna 2024

Nápadité hospodaření s dešťovou vodou - Meva

Jaké jsou možnosti, příležitosti na trhu nejenom v ukládání a využívání dešťové vody? Jaké je ideální řešení pro vaši zahradu, pozemek, dům?

Nápadité hospodaření s dešťovou vodou - Meva

Snad každý zahrádkář, hospodář odedávna využívá dešťovou vodu pro různé účely dle aktuálních potřeb. Trh nabízí řadu různých řešení, jakým způsobem lze dešťovku zadržovat, shromažďovat a následně opětovně užívat. Léty prověřené produkty v této oblasti nabízí též společnost MEVA.

Nádrže na dešťovou vodu
Nadzemní nádrže
Nabízí nepřeberné množství různých provedení, designu a konstrukce. Vybírat můžete ze zásobníků v provedení dřevěného sudu až po ty napodobující kamenný vzhled v pevném provedení. Sortiment MEVA zahrnuje i složitelné sudy pro sběr dešťové vody o objemu 200 nebo 500 l.
Je zapotřebí se o nádrže starat?
,,V zásadě postačuje dodržovat doporučení výrobců nádrží. Jedná se tak především o nepříznivé vlivy počasí v zimním období, kdy je zapotřebí nádrž zcela vyprázdnit z důvodu roztažnosti zamrzlé vody. Sběrače dešťové vody umožňují přepínání z letního na zimní období. Při zimním období zabraňuje průtoku vody do nádrže," uvádí společnost MEVA.
Podzemní zásobníky
Proč používat podzemní zásobník, když je nadzemní zásobník lépe dostupný?
- zachování kvality nashromážděné vody
- vysoký objem
- úspora při instalaci (plastové zásobníky nevyžadují bednění, betonování)
Monolitické zásobníky s kapacitou od 3 do 6,8 tisíc litrů. Modulární zásobníky nabízí menší objem (2 500 l), ale je možné je propojit v kombinovanou sestavu. Ideální pro místa s nedostatkem prostoru.
TIP - dotace na efektivní zachytávání a využití dešťové vody
Další etapa programu Nová zelená úsporám startuje již v září 2023. Jsou zveřejněny závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory, a to jak pro rodinné domy, tak též bytové domy. V rámci podoblasti 4.2 - DEŠŤOVKA můžete získat až 55 tis. Kč na systém pro využití akumulované dešťové vody pro zálivku zahrady nebo až 65 tisíc Kč na systém pro využití akumulované dešťové vody jako vody užitkové a případně také pro zálivku.
Hospodaření s dešťovkou & zelená infrastruktura
České vysoké učení technické v Praze ve spolupráci s dalšími institucemi zpracovalo metodiku pro hospodaření s dešťovou vodou ve vazbě na zelenou infrastrukturu.
Navzdory skutečnosti, že tento podklad je zpracován zejména pro orgány státní správy vykonávající působnost v oblastech ochrany přírody a krajiny, vodního hospodářství, ledacos se zde dozví též odborná veřejnost, kutil nebo ekologicky smýšlející obyvatelé.
  • parkoviště - propustné, polopropustné povrchy, vsakovací a retenční objekty
  • opatření hospodaření s dešťovou vodou - objekty pro akumulaci, zatravňovací dlažba aj.
  • praktické příklady dobré praxe
Metodika je zdarma ke stažení zde.
Zdroj dat, obrázků: mevatec.cz, vodavemeste.cz, novazelenausporam.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů