Pátek, 29. března 2024

Některé italské pláže v létě omezí denní počty návštěvníků kvůli udržitelnosti

Některé italské pláže v létě omezí denní počty návštěvníků kvůli udržitelnosti

S rostoucími teplotami a přicházejícím létem se rychle blíží období, kdy se na italské pobřeží sjedou turisté z celého světa. Obrovská popularita dvou největších italských ostrovů Sicílie a Sardinie, které jsou známé svými nedotčenými plážemi a průzračně modrou vodou, si však vyžádala daň v podobě odpadků či krádeží písku. Letos v létě místní úřady podnikají další kroky k ochraně přírody a zavádějí přísné denní limity návštěvnosti, které zasáhnou i některé z nejlépe hodnocených pláží, napsal server CNN.

Malá vesnice Baunei v odlehlé oblasti východní Sardinie zavedla denní limity návštěvníků již v předchozích letech, letos v létě je však ještě zpřísní.

"Naši půdu většinou tvoří rozeklané vysoké útesy, kde žijí mufloni a jestřábi, a je zde jen tucet pláží, takže se tam všichni hrnou a přeplňují je," řekl starosta města Stefano Monni. Dodal, že Baunei si to už nemůže dovolit.

Omezení zasáhne čtyři pláže. Na plážích Cala dei Gabbiani a Cala Biriala nyní platí denní limit 300 návštěvníků, na Cala Goloritze je to 250 osob denně a na největší z pláží, Cala Mariolu, je denní limit 700 lidí. Turisté, kteří chtějí pláže vidět, si musí místo na všech těchto místech rezervovat prostřednictvím aplikace nazvané Cuore di Sardegna nejméně 72 hodin před návštěvou. Na Cala Goloritze, která je přístupná pouze pěšky nebo lodí, nyní platí i vstupné ve výši šest eur (141 Kč), lze zaplatit předem on-line nebo v hotovosti u vstupu do zátoky.

Baunei není jediným letoviskem na Sardinii, které se v letošním létě snaží udržet počet turistů na nízké úrovni. Stintino, rybářská vesnice na severním pobřeží, přijímá přísná opatření na ochranu svého nejúžasnějšího bohatství - narůžovělé korálové pláže La Pelosa s výhledem na ostrov Isola Piana, který je známý svou kamennou rozhlednou.

"Omezili jsme počet turistů na La Pelose na 1500 denně za poplatek 3,50 eura, rezervace a platby lze provádět na autorizovaných internetových stránkách," řekla starostka Rita Limbaniaová Vallebellaová.

Na ostrově Lampedusa, který leží mezi Sicílií a Tuniskem, byla rovněž zavedena turistická omezení. Pláž Isola dei Conigli s průzračně modrou vodou byla cestovateli opakovaně označena za jednu z nejlepších na světě, každoročně sem proto proudí obrovské davy lidí.

Pláž, kde karety kladou svá vejce, navštívilo před zavedením limitu a vstupného ve výši dvou eur každý den více než 1500 lidí, uvedl radní Tot? Martella. "Nyní se tento počet snížil na polovinu, jen 350 lidí dopoledne a dalších 350 odpoledne. Rezervace se provádějí on-line prostřednictvím místních autorizovaných webových stránek," uvedl Martello.

Ti, kdo se zde opalují, musí dodržovat zvláštní "plážový kodex", který návštěvníky nabádá, aby zůstali na svém místě, pokud se zrovna nekoupou ve vodě. Lehátka a nafukovací matrace ve vodě jsou zakázány a hluk je třeba omezit na minimum.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů