Pátek, 10. května 2024

4. sobota v září - Mezinárodní den králíků

Mezinárodní den králíků vybízí, abychom ocenili přínos, který králíci do našich životů přinášejí, ale také připomíná různé způsoby, kterými jsou králíci poškozováni lékařskými a kosmetickými testy, lovem pro maso, či chovem pro kožešiny.

4. sobota v září - Mezinárodní den králíků

Pokud máte králíka, hýčkejte ho! Pokud ne, zvažte, zda by se tato rozkošná malá stvoření mohla hodit do vašeho domova...


Přečtěte si o tématu Mezinárodní den králíků
Mezinárodní den králíků byl navržen tak, abychom mohli ocenit přínos a hodnotu, kterou naši králíci do našich životů přinášejí. Tento den je také neuvěřitelně důležitý, pokud jde o podporu dobrých životních podmínek králíků a také povzbuzování lidí, aby pro své králíčky vytvořili zdravé prostředí.

Králíci tvoří komplikované sociální struktury. Jsou velmi teritoriální, ale také vysoce sociální. Mají také velmi neobvyklý trávicí systém. Potrava, kterou konzumují, projde jejich střevem, což má za následek vytvoření cékotrofů, což je speciální trus. Králíci pak tyto cékotrofy sežerou, což znamená, že potravu znovu přijmou. To zdůrazňuje, proč je tak důležité zajistit, aby váš králík dostával zdravou a vhodnou stravu. Králíci jsou také jedni z nejinteligentnějších domácích zvířat.

Pokud použijete trénink založený na pozitivní odměně, můžete dokonce svého králíka přimět, aby reagoval na vaše příkazy. Možná vás také překvapí, že králíčí zuby rostou rychlostí 3 mm za týden a že rostou stále!

Existuje spousta fiktivních králíků, kteří se proslavili po celém světě. Nejznámější je Bugs Bunny. Lola Bunny je další známý králík! Mezi další slavné králíky patří bílý králík ve vestě z Alenky v říši divů, Peter~Králík a samozřejmě králík Roger.

Králíci se také objevují jako součást folklóru a mytologie. Často je králík považován za podvodníka - zvíře, které je schopné přelstít své nepřátele. To je něco, co se přeneslo do americké populární kultury. Stačí se podívat na Bugs Bunny, abyste viděli, že tomu tak je! Určitě je zajímavé ponořit se trochu hlouběji do mytologie a folklóru. Věděli jste například, že v korejské a japonské mytologii žijí králíci na Měsíci, kde se vyrábějí rýžové koláčky? V mytologickém příběhu z vietnamské kultury je králík zobrazen jako mladistvý a nevinný.

Historie Mezinárodního dne králíků
Společnost House Rabbit Society slaví Mezinárodní den králíků již řadu let. Jejich mise uvádí následující:

,,Všichni králíci jsou hodnotní jako jednotlivci, bez ohledu na čistotu plemene, temperament, zdravotní stav nebo vztah k člověku. Naším prvořadým hlediskem je dobré životní podmínky všech králíků. V souladu s naším posláním jsme proti vykořisťování králíků. Domácí králíci jsou společenská zvířata a měla by jim být poskytnuta přinejmenším stejná individuální práva, úroveň péče a příležitost k dlouhověkosti, jaké se běžně poskytují psům a kočkám, kteří žijí jako lidští společníci."

Ano, králíci mají v naší kultuře velmi dlouhou historii a jsou skvělými mazlíčky, ale také potřebují naši pomoc. Ne všichni králíci jsou v bezpečí. Králíci se používají pro testování produktů a lékařské experimenty, stejně jako jsou loveni. Je na nás pomoci králíkům žít bezpečný a chráněný život, a proto je Mezinárodní den králíků tak důležitý.
Jak oslavit Mezinárodní den králíků
Mezinárodní den králíků můžete oslavit mnoha různými způsoby. Jedním z nejlepších způsobů, jak oslavit toto datum, je adopce králíka. Existuje mnoho útulků pro zvířata, které vám to umožní. Udělejte si čas na malý průzkum o útulcích ve vaší oblasti. Můžete jim poslat e-mail a zeptat se, zda jsou v současné době k adopci nějací králíci.
Pokud uvažujete o přidání králíka do rodiny na Mezinárodní den králíků, je důležité se ujistit, že jste si vědomi povinností, které budete mít jako majitel králíka. Musíte se ujistit, že jste schopni dát svému králíkovi vše, co potřebuje, aby měl šťastný a zdravý život. Co tedy králíci potřebují?
Vyžadují vhodné místo k životu. Potřebují také ochranu před nemocemi, zraněními, utrpením a bolestí. Vyžadují také vhodnou společnost a zdravou stravu, která zahrnuje čistou vodu.
Králíci milují hrabání a potřebují mít dostatek prostoru, aby se mohli proběhnout. Také se těší společnosti svého majitele, stejně jako ostatní domácí mazlíčci. Pokud jde o stravu, rádi jedí denně hrst různé listové zeleniny, jako je kapusta a zelí. Chtějí se také cítit bezpečně a potřebují mít stín, když svítí slunce. Žerou také hodně trávy a sena a je důležité, aby jejich životní prostor byl suchý a chráněný před deštěm a větrem.
Tento den můžete také využít jako příležitost dozvědět se více o blahu králíků. Ve srovnání s jinými domácími zvířaty mají králíci odlišné potřeby a je důležité, abychom to pochopili a ocenili. Mezinárodní den králíků můžete využít k tomu, abyste si online udělali malý průzkum ohledně prostředí, které králíci vyžadují.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů