Sobota, 27. července 2024

Jeseníky: Objevte přírodní poklady v Malé Morávce a Jeseníku

Pod Pradědem - nejvyšší horou Jeseníků - leží Malá Morávka. Jde o oblíbený turistický cíl, a to zejména v zimním období díky lyžování. Ovšem nedaleko, též v oblasti Jeseníků, leží také město Jeseník. I to nabízí mnoho zajímavých míst, díky kterým jde o zajímavou lokalitu pro výlet či dovolenou. Tuto lokalitu si oblíbí zejména milovníci přírody, lyžování a wellness.

Jeseníky: Objevte přírodní poklady v Malé Morávce a Jeseníku

Malá Morávka: Přírodní poklad

Malá Morávka je malebná vesnice ležící v Jeseníkách. Jde o ideální místo pro ty, kteří hledají klid a přírodu. Nachází se v krásném prostředí, kde i běžné procházky a túry jsou nezapomenutelnými zážitky.
Na své si zde přijdou i milovníci cyklistiky, k dispozici jsou totiž trasy různých obtížností. Nachází se zde i bikepark. Ovšem nabízí se i další možnosti pro sportovce - zejména v zimě. V okolí je totiž hned několik lyžařských středisek, která nabízí celkem desítky sjezdovek.
Praděd: Nejvyšší hora Moravy
Velkou zajímavostí v bezprostředním okolí je samozřejmě Praděd, který je se svými 1 492 metry nejvyšším vrcholem Jeseníků. Na vrcholu stojí známý vysílač, ve kterém se ukrývá restaurace a rozhledna. Toto místo tak rozhodně stojí za návštěvu, pokud si chcete užít dechberoucí výhledy. Když počasí přeje, můžete vidět až na Sněžku, Lysou horu a Radhošť. Případně lze dohlédnout dokonce až na Slovensko, konkrétně Vysoké Tatry. Pokud budete mít štěstí, je možné zahlédnout rakouské Nízké Alpy. V okolí vedou pěší stezky i cyklistické trasy, to pravé si tak vybere každý.
Ubytování v Malé Morávce
Najděte si ideální ubytování v Malé Morávce. Možnosti jsou rozmanité - láká vás chata obklopená lesem, či raději zvolíte penzion v rekreačním centru? Záleží na sezóně a vašich preferencích, užít si můžete naprostý klid v přírodě.
Jeseník: Město pramenů
Jeseník leží v srdci hor, v okolí vás tak čeká spousta krásné přírody, čerstvý vzduch a klidná atmosféra. Kromě toho je město známé pro své prameny. Pro návštěvníky je připraven velký okruh po pramenech. Ten vás provede Jeseníkem, jeho lázněmi a Českou Vsí. Zahrnuje to nejkrásnější v této lokalitě a blízkém okolí. Aby si místo zachovalo krásnou přírodu a čisté životní prostředí, podnikání a služby probíhají v souladu s ISO 14001.
Jánský vrch
Jednou z dominant je zámek Jánský vrch, který stojí na skalnatém kopci, místní výhledy vás zaručeně okouzlí. Dohlédnout totiž můžete až do Polska. Samotný zámek pak zaujme bohatým interiérem, poněkud netradiční je expozice dýmek a kuřáckých potřeb - jde o největší sbírku u nás a zahrnuje potřeby z celého světa. Jde o ideální místo na výlet pro celou rodinu. V zámeckém parku se totiž nachází pohádková trasa, která zaujme nejmenší návštěvníky.
Muzeum Lega
Perfektní výletní místo pro malé i velké návštěvníky představuje Moravské Muzeum Lega. V tom se nachází více než tisíc modelů této populární stavebnice, nechybí ani unikátní exponáty. Dozvíte se zde něco o historii značky a mnoho zajímavostí. Ovšem hlavním lákadlem je nepochybně dětský koutek. Ve skutečnosti však není jen pro děti - nezáleží na tom, kolik vám je. Zde si můžete skládat z Lega, vytvářet originální modely či se inspirovat místní výstavou.
Ubytování v Jeseníkách
Pokud vás láká spíše lázeňské prostředí, pak se ubytujte ve městě Jeseník. K dispozici jsou různé ubytovací možnosti - chaty, apartmány i skvěle vybavené hotely. Jistě tak najdete ideální ubytování pro svůj pobyt, ať už chcete zůstat jen na pár dní či si užít pořádnou dovolenou.
Jestliže si chcete odpočinout od každodenních starostí a načerpat novou energii v přírodě, pak je skvělou volbou Malá Morávka i Jeseník. Celkově vás pohoří Jeseníky ohromí svou divokou krásou a rozsáhlými turistickými trasami. To vše je samozřejmě doplněno zajímavými místy ve zmíněných obcích.
Zdroj obrázku: Milos Ruzicka / Shutterstock.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů