Pátek, 3. května 2024

Poslední středa v dubnu - Mezinárodní den vodicích psů

Vodící psi poskytují neustálou pomoc, ochranu a společnost lidem s různým postižením a speciálními potřebami, takže jim poděkujme - třeba pamlskem.

Poslední středa v dubnu - Mezinárodní den vodicích psů

Vodící psi dělají pro své majitele hodně. Nejen, že pomáhají vést své majitele po celý den, ale také je chrání před úrazy, pomáhají jim s úkoly a poskytují emocionální podporu jako nikdo jiný. Trenéři vodicích psů tvrdě pracují, aby těmto věrným partnerům pomohli tyto dovednosti zdokonalit.


Tito psi jsou mnohými vnímáni jako radost, která dělá svět lepším místem pro jejich majitele a jejich rodiny. A Mezinárodní den vodicích psů si klade za cíl pomoci ostatním projevit uznání za tvrdou práci, kterou dělají.

Připravte se tedy na to, že se dozvíte něco málo o Mezinárodním dni vodicích psů a oslavíte jej!


Historie Mezinárodního dne vodicích psů
Vodicí psi existují již od roku 79 našeho letopočtu, což je skutečnost, která byla objevena, když byly při vykopávkách v italských Pompejích odkryty malby vodicích psů, kteří pomáhali nevidomým.

Vodící psi byli používáni v různých zemích po staletí, jako je starověká Čína a středověká Evropa. Zdá se, že během let 1700 a 1800 se historici a antropologové setkali s více pozorováními vodicích psů prostřednictvím dětských říkanek a příběhů.

Nicméně, i když byli používáni v dřívějších dobách, až v polovině 19. století se začaly objevovat některé z prvních právních předpisů uznávajících vodicí psy. Jedna taková skutečnost byla zaznamenána v roce 1838, kdy britský parlament osvobodil od licenčních poplatků ,,pastýřské psy a ,,psy chované slepými jako průvodce". Tento typ legislativy podporuje ty, kteří chovají psy, kteří jim pomáhají v práci nebo se zdravotním postižením.

Počátkem 20. století začal organizovaný výcvik vodicích psů pro nevidomé a v roce 1934 byla ve Spojeném království založena Asociace vodicích psů pro nevidomé.

Mezinárodní den vodicích psů je poctou práci, kterou tito služební psi poskytují lidem se zrakovým postižením na celém světě. Tito psi mají dovednosti včetně vedení nevidomého po okolí, asistování při koníčcích, sbírání upuštěných věcí, poskytování emocionální pohody a mnoho dalšího. To je důvod, proč jsou vodící psi jedni z nejlepších služebních psů.

Nyní je čas začít slavit Mezinárodní den vodicích psů!
Jak oslavit Mezinárodní den vodicích psů
Mezinárodní den vodicích psů poskytuje mnoho příležitostí k pozorování a oslavě tohoto dne na podporu komunity, která trénuje vodicí psy a má z nich prospěch. Vyzkoušejte některé z těchto nápadů, jak oslavit a užít si den:
Lidé slaví Mezinárodní den vodicích psů tím, že se dozvědí, jak trenéři tyto psy trénují, a projevují podporu svým trenérům. Chcete podpořit vodicí psy? Začněte tím, že se dozvíte více o vodicích psech a jaká pravidla je obklopují ve veřejném prostoru. Vzdělání může pomoci předejít nehodám a nedorozuměním, zejména u postižených.
Zde je několik zajímavých faktů o vodicích psech, díky kterým bude oslava tohoto dne ještě zábavnější:
Nejběžnějšími plemeny vodicích psů jsou němečtí ovčáci, zlatí retrívři a labradorští retrívři. Někdy se dokonce používají pudlové.
Výcvik a socializace vodicích psů začíná u velmi mladých štěňat, často když štěňata dosáhnou věku asi 8 týdnů. Některé organizace mají dokonce vlastní chovatelská zařízení.
Pracovního vodicího psa nehlaďte! Zatímco vodící psi jsou v postrojích, jsou v práci a mohou být rozptylováni, pokud se je lidé snaží pohladit.
Adoptujte si bývalého vodicího psa
Jedním ze skvělých způsobů, jak oslavit Mezinárodní den vodicích psů, je zvážit podporu těch psů, kteří neprošli výcvikem, jejich adopcí. To je možné i pro lidi, kteří nepotřebují vlastního vodicího psa, ale přesto chtějí psa adoptovat psa, který nemohl dokončit výcvik a dát mu nový domov.
Někdy se psi dostanou do výcvikového programu a nemohou úplně projít programem, aby se stali plnohodnotným vodicím psem. Jsou to obvykle mírní psi, kteří prostě měli nějaké menší potíže, ale byli by z nich vynikající, dobře vycvičený rodinný mazlíček!
Sdílejte s rodinou a přáteli
Jedním ze skvělých způsobů, jak si užít a oslavit tento den, je sdílet tento svátek se spolupracovníky a členy rodiny a ukázat podporu těmto fantastickým psům. Udělejte si čas na zvýšení povědomí, aby ostatní lidé také věděli, jak důležitý je tento den, a mohli je také podpořit!
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů