Sobota, 27. července 2024

Británie vyhrála vůbec první Světový pohár ve sběru odpadků v Tokiu

Británie vyhrála vůbec první Světový pohár ve sběru odpadků v Tokiu
Soutěž si klade za cíl zvýšit povědomí o množství znečištění proudícího do našich oceánů.

Británie minulou středu vyhrála úvodní Světový pohár ve sběru odpadů v Tokiu. Účastníci z 21 zemí, jako je Japonsko, Spojené státy, Austrálie a Francie, se sešli v japonské metropoli, aby soutěžili o titul tím, že během 90 minut nasbírali nejvíce odpadků.

Cílem Spogomi World Cup' je zvýšit povědomí o ochraně životního prostředí, a zejména snížit plastový odpad proudící do oceánů.

Od 50. let 20. století bylo vyrobeno více než 8,3 miliardy tun plastů a velká část z nich se rozložila na mikro a nanoplasty, infiltrovaly vodní toky, půdu a nakonec i naše oceány.
Jaká jsou pravidla Světového poháru ve sběru odpadků?
Každý tým se skládal ze tří hráčů, kteří získali body na základě množství a druhu odpadu, který posbírali, během dvou etap v určené oblasti. Běhat a sbírat odpadky ze soukromých pozemků nebylo povoleno.

,,Někdy to bylo opravdu těžké, protože ve skutečnosti nebylo tolik odpadků, ale právě tehdy se musíme podívat trochu hlouběji do křoví nebo se opravdu soustředit na nedopalky cigaret na podlaze," říká Beatrice Hernandez, hráč týmu USA.

Hráči pak dostali 20 minut po každém sběru odpadků, aby správně roztřídili odpadky do různých kategorií - hořlavý odpad, recyklovatelné plastové lahve, kovové plechovky, nedopalky cigaret a další.

Jak vznikl Světový pohár ve sběru odpadků?
SpoGomi, spojení japonských slov pro sport a odpadky, byla akce vynalezená v Japonsku v roce 2008 s cílem povzbudit lidi, aby sbírali odpadky na veřejných prostranstvích. Získal popularitu po celé zemi a podle organizátora soutěže se letos v Japonsku konalo asi 230 soutěží.
Tým UK byl vyhlášen jako vítěz na konci soutěže poté, co získal 9 046,1 bodů za nasbírání 57,27 kg odpadu.
,,Mnoho ostatních týmů možná bylo ekologičtějších a méně sportovních a my jsme pravděpodobně pravý opak, ale vzali jsme toho tolik o kolik potřebujeme vyčistit naše oceány a snížit množství odpadků," říká 28. letý maratónský běžec.

Podle organizátora se očekává, že příští mistrovství světa se bude konat v roce 2025 a účastníci z více zemí se opět sejdou v Tokiu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů