Pátek, 10. května 2024

3. sobota v květnu - Den sázení citroníků

Citroníky jsou dobré pro životní prostředí a neuvěřitelně užitečné. Připravte si limonádu, salátový dresink, koktejly a další. Stačí zasadit citroník a těšit se na úrodu.

3. sobota v květnu - Den sázení citroníků

Citrony jsou fantastické! Používají se při výrobě některých lahodných nápojů (limonáda, růžová limonáda, malinová limonáda, ok... pravděpodobně zde vidíte nějaké možnosti.) a používají se také v některých z nejvýkonnějších čističů na trhu.


Navíc voní naprosto fantasticky! Plant A Lemon Tree Day vás vybízí k zasazení citroníku ve vašem sousedství (nebo bytě, či ve skleníku, pokud jste v chladném klimatu)!

Historie dne sázení citroníků
Plant a Lemon Tree Day den byl založen, aby pomohl přinést citroníky do komunit po celém světě. Citrony jsou lahodné a víceúčelové ovoce, které může přinést dobré zdraví, svěží vůni a čistou čistotu všude, kam jdete.

Citron lze použít na nejrůznější úžasné věci, včetně přípravy sushi! Věděli jste, jak se připravuje sushi? Překvapení! Sushi se prostě nevaří pomocí tepla, místo toho se do jídla přidávají kyseliny, které ho pomáhají "uvařit". Zelené citrony a limetky jsou pro tento úkol obzvláště vhodné a s rostoucí oblibou sushi by bylo mít po ruce citroník šikovné.

Citronové stromy mohou také sloužit jako sociální místo pro lidi v celé komunitě. Stromy mohou produkovat mnoho citronů, mnohem více, než by kdokoli z rodiny mohl spotřebovat, takže mít jeden na veřejném místě umožní každému zastavit se a utrhnout si citron pro vlastní potřebu. Stín může také sloužit jako úžasné místo pro setkání a seznámení se svými sousedy.

Jak oslavit Den výsadby citroníků
Začněte tím, že zasadíte citroník! A snad nejlepší způsob, jak to oslavit, je postavit stánek s limonádou, kde lidé ke každé skleničce dostanou zdarma semínka citronu, již zasazená v malých květináčích připravených k položení všude tam, kde citroník může růst!

Pozor na chladno

Citroník je teplomilná rostlina, která špatně snáší i krátkodobý pokles teploty pod bod mrazu. Při kvetení jsou květy a plody zničeny při -2 °C, dřevo bývá vážně poškozeno u -6 °C a celá rostlina pak odumírá při poklesu teplot k -9 °C. Nejkvalitnější plody ovšem strom poskytuje na místech s léty příliš chladnými pro správné vyzrání pomerančů a grapefruitů. Upřednostňuje změnu klimatu v ročních obdobích, nemá však dobu vegetačního klidu.

Vyžaduje hlubokou, propustnou, nezasolenou, kyselejší půdu jen s minimem vápníku s pH mezi 5,5 až 6,5. Žádá dostatečné množstvím vláhy, nesnáší však stanoviště s vysokou hladinou podzemní vody nebo příležitostně zaplavovaná. Vysazuje se do nadmořské výšky až 2000 m, kde bývají průměrné roční srážky 900 až 2500 mm. V dlouhých obdobích sucha je pro tvorbu kvalitních plodů nutná závlaha. Na větrných stanovištích mívá často poškozované větve. Stromy začínají kvést ve věku 3 až 5 let a mohou dožít i sta let.

Citrus limonový má schopnost remontace a kvete a plodí průběžně po celý rok, (resp. vícekrát ročně), jedinec má současně květy a zároveň i zralé plody, jejich zrání trvá 9 až 12 měsíců, obvykle se sklízejí třikrát do roka. Nejkvalitnější citrony jsou z prvního květu sklizené v listopadu až březnu. V dubnu sklízené plody jsou větší, bledé, mají nerovný povrch a obsahují málo kyseliny citronové a vitamínů. Plody z třetí sklizně, probíhající od května do srpna, bývají zelené, málo šťavnaté, nepříliš kyselé a mívají drsný, pórovitý povrch; časové údaje platí pro severní polokouli.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů