Čtvrtek, 16. května 2024

10. srpna - Nešlápněte na včelu!

Počet včel se v některých zemích snížil za poslední desetiletí pouze na polovinu bez zjevné příčiny a proto je životně důležité, aby se o ně lidé starali. Udržovali včelí populace, opylování a produkci medu. A přesně o tom je tento den!

10. srpna - Nešlápněte na včelu!

Kromě toho, že si dávejte pozor, abyste nešlápli na žádné včely, se podívejte, jak můžete pomoci zachránit tyto zásadní tvory před nemocemi a dalšími hrozbami vyhynutí.

Historie Dne nešlápnutí na včelu

Včely, staletí stará superrodina hmyzu, která obsahuje více než 20 000 různých druhů, jsou malé, ale mocné! Prostřednictvím procesu opylování nabízejí důležitou službu rostlinám, které nejsou schopny se samy opylovat. Při každodenním shánění potravy v zahradách, parcích a zalesněných oblastech mohou včely uletět několik kilometrů od svých úlů a sbírat nektar a pyl.

Don't Step on a Bee Day vznikl díky Ruth a Thomasi Royovým, ale v posledních letech si získal na popularitě, zejména díky globálnímu zaměření na ochranu včel. Jasně, den může být jednoduše způsobem, jak dětem připomenout, aby byly opatrné, kam šlapou, ale rozhodně má potenciál udělat mnohem víc.

Věnujte trochu respektu a prokažtevčelám uznání, které si zaslouží, na Don't Step On a Bee Day!

Jak oslavit Den včel

Užijte si a oslavte Don't Step On a Bee Day řadou aktivit a akcí, které jsou vhodné pro včely, včetně některých z těchto nápadů:

Postarejte se o včely

Nejen, že je dobrý čas na to, abyste byli opatrnější při procházkách po zahradě nebo v parku, je to také důležitý čas zvážit další způsoby, jak tomuto vitálnímu malému okřídlenému hmyzu pomoci, aby žil co nejlépe.

Vyzkoušejte některé z těchto způsobů, jak se o včely postarat:

Kupte si udržitelný med. Je důležité mít jistotu, že med používaný v každé domácnosti pochází z místních zdrojů, které jsou pro včely ochranné a udržitelné. Může to být o něco dražší, ale rozhodně se vyplatí starat se o planetu.

Zbavte se pesticidů. Jistě, hmyz a další zahradní škůdci mohou být problémem, ale insekticidy a pesticidy mohou být vážným problémem pro zdraví včel. Místo toho zkuste zahradu zbavit škůdců pomocí přírodních prostředků.

Učte děti o včelách. Rodiče a učitelé mohou využít této příležitosti a pomoci dětem, aby si více uvědomily, jakou roli mohou hrát při pomoci životnímu prostředí tím, že se dozvědí více o péči o včely.

Pěstujte zahradu přátelskou ke včelám

Udělejte to tak, že budete sázet a pěstovat rostliny, které podporují zdravou aktivitu včel. Včely si užívají rozmanitosti, takže pěstování místních, původních květin v různých barvách, tvarech a velikostech je pro ně atraktivní. Snažte se podpořit tyto důležité opylovače nejen prostřednictvím květin, ale také prostřednictvím zeleninových zahrad.

Nejen to, ale včely mají tendenci rády se "poflakovat" v prostorech, které jsou tak trochu nepořádné - takže zde je povolení nechat ty divoké pampelišky nebo jiný ,,plevel" růst. A když si sousedé stěžují? Řekněte jim, že je to pro včely!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů