Sobota, 2. srpna 2025

Eco-friendly kuchyně: Jak být stylový a šetrný k přírodě při pečení

Eco-friendly kuchyně: Jak být stylový a šetrný k přírodě při pečení

Pečení s ohledem na přírodu nemusí být složité ani nudné. Stačí pár jednoduchých kroků a chytrých rozhodnutí, která šetří energii, minimalizují odpad a přitom vám nezkazí radost z výsledku. Jak na to, aby byla vaše kuchyně nejen stylová, ale i ekologická?

Správné načasování

Nenechávejte troubu nahřátou zbytečně dlouho, pokud do ní ještě nemáte co dát. Důležité je precizní plánování. V ideálním případě můžete péct více věcí najednou nebo využít zbytkové teplo z trouby k dopékání nebo ohřátí jídla.

Šetřete doma energií
Někdy to bohužel nejde perfektně načasovat, přesto můžete šetřit energii. V poslední době jsou populární horkovzdušné fritézy. I v těch se dá leccos upéct, moderní modely jsou přitom úspornější než klasické trouby. Když tedy vybíráte nějaký recept, zkuste se zamyslet, jaký způsob přípravy bude nejlepší. A i když třeba recept na palačinky znáte nazpaměť a roky ho děláte stejně, je třeba si uvědomit, že na malou pánev netřeba zapínat tu největší plotýnku. Mnohdy jde o jednoduché věci, na které stačí myslet, aby vaše kuchyně byla ekologičtější.
Ekologické formy a nádobí
Při pečení často vzniká dost odpadu - pečicí papír, různé papírové formičky, zdobicí sáčky a podobně. Tyhle věci na jedno použití lze přitom poměrně snadno nahradit ekologičtější variantou. Existují silikonové pečicí podložky, košíčky na muffiny, textilní sáčky na zdobení a další vychytávky, které jsou šetrnější k přírodě. Vydrží vám roky a údržba není složitá.
Upřednostňujte sezónní a lokální suroviny
Rozmanitá nabídka v obchodech dokáže být lákavá. V průběhu celého roku seženete čerstvé ovoce z různých koutů světa. Ale pokud chcete myslet na přírodu, je lepší volit sezónní suroviny, které vyrostly u nás. Jahody, borůvky, maliny, jablka - to vše se hodí pro skvělé koláče. Co se týká ostatních ingrediencí na pečení, je dobré volit ty lokální. A když už koupíte něco exotičtějšího, dbejte na to, abyste vše zpracovali a nepřišlo to vniveč.
Minimalizujte odpad
S tím souvisí také to, že je dobré předcházet zbytečnému odpadu. Nekupujte například zbytečně velké zásoby, které pak budete vyhazovat. Suroviny lze zpracovat různě, třeba přezrálé banány jsou ideální pro banana bread. Spoustu věcí můžete dát do mrazáku, pokud je zrovna nezvládnete spotřebovat. Po rozmrazení pak budou skoro jako čerstvé.
Celkově se ale při pečení odpadu nedá vyhnout. Zbytky ovoce, vajíčkové skořápky, slupky a další bioodpad nevyhazujte do směsného odpadu. Ve městech jsou kontejnery na bioodpad, na zahrádce případně můžete kompostovat. To je šetrné k přírodě, navíc budete mít hnojivo pro své rostliny.
Být eco-friendly v kuchyni neznamená vzdát se radosti z pečení. Mnohdy stačí jen pár jednoduchých pravidel, díky nimž naší planetě aspoň trochu ulevíte. I malé změny v kuchyni mohou znamenat velký krok k udržitelnějšímu životnímu stylu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů