Úterý, 30. dubna 2024

Z centra Ostravy konečně zmizí laguny

Z centra Ostravy konečně zmizí laguny
Mnohaleté čekání obyvatel Ostravy, až z centra města zmizí zapáchající olejové laguny, se blíží ke svému konci. Odstranění několik metrů hlubokých nádrží, kam se desítky let svážely vyjeté oleje z celé republiky, už nemůže ohrozit ani rozhodnutí Fondu národního majetku, který letos na jaře dočasně pozastavil výběrová řízení na odstraňování starých ekologických škod.
I když by to vlastně v tomto případě ani nebylo nic překvapujícího. Při přípravě vyčištění ostravských lagun, jedné z nejznámějších ekologických škod v republice, jako by všechno hrálo proti tomu, aby nebezpečná břečka z centra města konečně zmizela.
"Hlavně, že se sanace konečně rozjela," poznamenává Jaroslav Zima, ředitel odboru ekologických škod Ministerstva životního prostředí.
Ostravské laguny obsahují i karcinogenní látky. Hygienici upozorňují, že by jedovaté látky mohly ohrozit významný zdroj pitné vody v nedaleké Nové Vsi.

Majitel Ostrama nepomohl
Vláda zpočátku spoléhala na to, že se s lagunami, které leží v bezprostřední blízkosti ostravského sídliště Fifejdy, vypořádá Vítězslav Vlček. Prodala mu podnik Ostramo za výhodných podmínek, důvodem bylo to, aby podnikateli zbylo dostatek peněz i na likvidaci nebezpečných lagun.
Jenže Vlček zklamal a nebýt prezidentské amnestie, mohl dokonce kvůli ekologické katastrofě skončit před soudem. Při prvních velkých povodních v roce 1997 totiž vyteklo několik tisíc tun olejů z areálu podniku Ostramo-Vlček do tamního Černého potoka.
Kabinetu nakonec nezbylo nic jiného než laguny koupit za symbolickou cenu nazpátek. Rozsáhlé zamořené území následně svěřil státnímu podniku Diamo, který nechal nebezpečný odpad znovu prozkoumat, aby zjistil, jaké všechny látky laguny obsahují.
Důkladná analýza znovu pozdržela likvidaci lagun o dalších několik let.
Potom se do případu ještě vložila manželka podnikatele Vítězslava Vlčka, která je jednatelkou společnosti Transkorekta, která leží v blízkosti olejových lagun.
Miroslava Vlčková se totiž odvolala proti rozhodnutí České inspekce životního prostředí, která určila nápravná opatření, tedy jakým způsobem se mají nebezpečné laguny vyčistit.

Fond nemohl dát peníze
Když se úřady vypořádaly s odvolání paní Vlčkové, přišel další zásadní problém: Fond národního majetku, který měl sanaci ostravských lagun zaplatit, může podle zákona poskytnout prostředky pouze firmě, jež podnik se starou ekologickou zátěží získala v privatizaci.
Tuto podmínku ovšem Diamo - státní správce lagun - nemohlo splnit. Sanace se opět na několik let zastavila a lidem ze sídliště Fifejdy dál nebezpečná skládka zapáchala pod jejich okny.

Vláda rozhodla o výjimce
Zdánlivě neřešitelný problém nakonec vyřešilo Ministerstvo životního prostředí. Navrhlo, aby vláda přijala jednoduché, krátké usnesení a udělila v tomto případě výjimku. Pak už opravdu nebránilo nic tomu, aby na konci minulého roku státní podnik Diamo vyhlásil veřejnou soutěž na likvidaci ostravských lagun.
Letos v srpnu pak podepsalo sdružení Čistá Ostrava, které spojuje firmy Geosan Group, Železniční stavitelství Brno a Aquatest, smlouvu s Diamem na odstranění olejových lagun.
Sdružení nyní zpracovává podrobný projekt nápravných opatření na sanaci přibližně tří set padesáti tisíc metrů krychlových nebezpečných odpadů. Hlavní část nápravných opatření za více než dvě miliardy korun by měla skončit do roku 2010. Zcela by mělo být území rekultivováno v roce 2015.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů