Úterý, 30. dubna 2024

Rafinérská investuje

Rafinérská investuje
Investici přes čtvrt miliardy korun schválila páteční mimořádná valná hromada České rafinérské. Půjde do zařízení na přimíchávání biolihu a metylesteru řepkového oleje do benzínu respektive do nafty.
Přestože je projekt na plošné přidávání několika procent biolihu do benzínu už legislativně připraven, vláda dosud nerozhodla, kdo bude biolíh vyrábět. A derivát řepkového oleje - příměs pro naftu - se všechen vyváží.
Firma Setuza, která je největším tuzemským zpracovatelem olejnin v Česku totiž využívá toho, že v Německu jsou za metylester vyšší ceny než u nás. A požaduje po státu větší dotace, jinak jej nebude na český trh dodávat.
Už v roce 2007 musí být tyto biosložky do pohonných hmot přidávány, aby byla splněna směrnice Evropské unie. Protože ale není jisté, zda tyto látky bude dodávat na trh některý z českých producentů, není vyloučeno, že se nakonec budou muset dovážet.
Zařízení na přimíchávání biolátek s významnou kapacitou bude mít také státní firma Čepro.
Akcionáři České rafinérské v pátek také rozhodli, že v Kralupech postaví za několik set miliónů korun zařízení na hluboké odsíření benzínů. Během několika dnů bude na tuto stavbu vyhlášena soutěž. "Její vítěz bude znám v lednu příštího roku," poznamenal mluvčí České rafinérské Aleš Soukup. Stavba má být v plném provozu do čtyř let. Předpokládá se, že generálním dodavatelem bude renomovaná společnost, která už patří do seznamu prověřených firem, se kterými už Česká rafinérská spolupracovala. "Ale kolem 80 procent prací zřejmě zajistí místní subdodavatelé," podotkl Soukup. Podle něj to bude znamenat podnět pro automobilový průmysl instalovat do automobilů novou generaci katalyzátorů s podstatně nižší úrovní emisí znečišťujících látek.
Česká rafinérská dosud do nové technologie, která umožní vyrábět pohonné hmoty s nižším obsahem síry, investovala více než 950 miliónů korun.
Technologie v obou rafinériích byly zprovozněny v období 2003 a 2004. Od začátku letošního roku totiž nesmí obsah síry překročit 50 mikrogramů na litr paliva, od roku 2009 musí být limit snížen na pouze deset mikrogramů.
Česká rafinérská také vymění technického poradce. Novým externím poradcem se stane společnost Universal Oil Products, a to na tři roky. Výměnou dodavatele technických služeb vedení chce dosáhnout úspor několika desítek miliónů korun, protože nový poradce bude levnější a rafinérie se navíc některé věci naučila zvládat sama.
Česká rafinérská loni vyrobila více než čtyři milióny tun pohonných hmot. Z 51 procent ji vlastní Unipetrol, o zbývající část se rovným dílem dělí ConocoPhilips, Eni (Agip) a Shell.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů