Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tišnov zvažuje, jak podpořit obyvatele třídící odpad

Tišnov zvažuje, jak podpořit obyvatele třídící odpad

V Tišnově na Brněnsku radnice zvažuje, jak podpořit lidi, kteří třídí odpad. Dnes platí paušální pětisetkorunu za likvidaci odpadu bez ohledu na to, kolik popelnic naplní. Podle starosty Františka Svobody (KDU-ČSL) zatím formu zvýhodnění na radnici nestanovili. "Rozhodně ale nějaký systém do příštího roku připravíme, aby občané pocítili nějakou pochvalu i ve finanční oblasti, nejen tu slovní," řekl starosta ČTK.

O ocenění lidí třídících odpad uvažují v Tišnově poté, co loni systém separace odpadu nebyl ztrátový. Náklady na třídění ve městě dosáhly zhruba 730 000 korun, od společnosti EKO-KOM dostala radnice o něco víc peněz. "Je tam kladné saldo. Předčilo to naše očekávání," uvedl starosta.

Po úspěchu se v Tišnově snaží systém třídění odpadu dál rozšířit o ekologickou likvidaci biologického odpadu. Loni si radnice vyzkoušela pilotní projekt jeho svozu z vilkových čtvrtí. Podle starosty přinesl dobré výsledky. Město se proto nyní na bioodpad bude soustředit. "Jsou tam velké rezervy, v popelnicích ho je pořád dost," uvedl Svoboda. Odborníci obecně odhadují, že kompostovatelný odpad tvoří v popelnicích asi čtvrtinu jejich obsahu.

Ziskovostí systému třídění odpadu jsou v Tišnově výjimkou. Třeba vyškovská radnice na něj doplácí. Roční náklady se pohybují kolem tří milionů korun, od společnosti EKO-KOM město získá asi tři pětiny nákladů a zbytek platí ze svého rozpočtu, řekla ČTK mluvčí radnice Dana Bednářová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů