Pátek, 19. dubna 2024

Hi-tech i ekologie

Hi-tech i ekologie

Příkladem pronikání hi-tech prvků do odívání je hlavně vývoj moderních tzv. outdoorových modelů, jaký představuje např. bunda Bilskirner, za niž švédská firma Klättermusen získala prestižní ocenění ISPO Outdoor Award 2010. Podle výrobce tato hi-tech bunda spojuje to nejlepší ze dvou světů - přírodních a syntetických materiálů - a představuje skloubení tradičních materiálů a moderního, technického designu. Je vyrobena jednak z hustě tkané organické bavlny s impregnací bez obsahu fluorokarbonu (garantuje certifikace GOTS) a jednak z recyklovaného polyesteru (Etaproof 205 g/m 2, 100% ekologická organická bavlna). To jí zajišťuje vysokou prodyšnost a zároveň odolnost proti větru, díky hustě tkané bavlně je tkanina rovněž voděodolná (vodní sloupec - odolá 0,75 m). Obsahuje přes 70 % přírodních materiálů a u více než 70 % jde o materiály ekologicky odbouratelné. Impregnace bundy je provedena bez jakéhokoli obsahu ekologicky škodlivých fluorkarbonů či ekologicky škodlivé kyseliny PFOA, které se obvykle k těmto účelům používají.

Pod 3-D kapuci s dvousměrným stahováním se vejde i přilba, systém Windvisor na kapuci chrání před omrzlinami. Na loktech, ramenou, bedrech a zápěstí jsou zesílené panely látky s vysokou odolností (Mass Flow Resistance MFR 8), v nichž je využit recyklovaný polyester bez obsahu fluorkarbonu. Pro ukládání věcí slouží čtyři vnější kapsy, žádná z nich v místech, kde jsou popruhy batohu nebo sedací úvazek, bunda má i vodotěsné vnitřní kapsy. K dalším užitečným "vychytávkám" patří např. nastavitelný obvod konců rukávů bez suchých zipů nebo překládané švy bránící pronikání vody. Ve výbavě bundy je i odrazka, píšťalka, kompas, a pasivní lavinový reflektor RECCO.

Nadčasové barvy a design předurčují bundu k mnohaletému užití, protože filozofií Klättermusenu není byznys za každou cenu, kdy je zákazníkovi vnucován každý rok nějaký modernější styl a trendová barva, přestože nic nového nepotřebuje. Firma kráčí v tomto ohledu proti proudu, v duchu hesla "nové věci si kupujte až když vám staré přestanou sloužit." Obnošené výrobky sbírá u svých prodejců a posléze jejich materiál recykluje, přičemž tento ekologický přístup ocení vrácením části kupní ceny zákazníkovi (5 - 20 %).

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů