Pátek, 26. dubna 2024

Moderní architektura typového projektu

Již ve standardním provedení představuje typový projekt Kubis Lumio z produkce RD Rýmařov moderní architekturu se současnými požadavky na účelné řešení interiéru. K pozitivnímu hodnocení přispívají i materiály a konstrukce FERMACELL.

Moderní architektura typového projektu

Aktuálním trendům výstavby fandí další atributy - rychlost výstavby, dostupná a garantovaná cena, třicetiletá záruka na konstrukční systém, který je navíc již ve standardu nízkoenergetický a je charakteristický i vysokou zvukovou neprůzvučností, variabilitou a možností realizace individuálních představ. Lákavé byly i pro investora - Otakara Jiránka, ředitele firmy Country Life, jehož firemní sídlo, známé také jako "Archa v Nenačovicích", bylo vůbec prvním domem v pasivním standardu, který byl v České republice postaven.

Ten také od nedávna bydlí právě v novém domě postaveném na základě typového objektu Kubis Lumík.

Viditelné i skryté znaky

Čím se tento pasivní dům liší od běžného projektu Kubis Lumio? Na první pohled jsou viditelné změny ve velikosti a vnitřním uspořádání, které reflektují individuální potřeby investora - půdorys domu je 13,5 x 8 metrů a proti typovému projektu tak dům narostl do délky i šířky. Díky zvětšení zastavěné plochy má větší rozměry i celková užitná plocha domu, která představuje v obou nadzemních podlažích (objekt je nepodsklepený) plochu 83,5 m2, celkem tedy 167 m2.

Méně viditelnou, ale velmi podstatnou změnou pro dosažení parametrů pasivního domu jsou skladby konstrukcí. Zatímco u typového domu má například obvodová stěna tloušťku 265 mm a součinitel prostupu tepla U = 0,18 W/m2K, atypický dům má tloušťku 387 mm a součinitel prostupu tepla U = 0,14 W/m2K. Vnitřní i vnější opláštění všech stěn je podobně jako u typového domu ze sádrovláknitých desek FERMACELL, u pasivního domu jsou však navíc u obvodových stěn využity parobrzdné sádrovláknité desky FERMACELL Vapor, které jsou součástí difuzně otevřené konstrukce. Významnou novinkou ve skladbě obvodové stěny je i montážní předstěna s tepelnou izolací z dřevovlákna.

Výhodou použité difuzně otevřené konstrukce pro energeticky pasivní dům je vysoká úroveň prefabrikace, minimální náklady na vytápění a chlazení, použití ekologických materiálů, rychlost a přesnost výstavby a vysoký komfort bydlení. Dům odpovídá požadavkům programu Zelená úsporám a díky tomu mohl investor žádat při jeho výstavbě o státní podporu.


Hovoříme s investorem pasivního domu

"Móda? Ekologicky úsporné domy jsou naší budoucností," říká investor pasivního domu v Loděnicích u Prahy Otakar Jiránek, dlouholetý vyznavač a propagátor života, který respektuje přírodu a je ohleduplný k životnímu prostředí. Proč si však za základ svého domu vybral typový projekt Kubis Lumio od společnosti RD Rýmařov a jak probíhala spolupráce s ní, o tom je v rozhovoru dostatek informací.

"Své rodinné sídlo jsem chtěl realizovat v místě, kde to budu mít blízko do práce, aby i doprava byla ekonomičtější a nemusel jsem zbytečně daleko jezdit. Současně jsem chtěl něco rychlého, protože jsem potřeboval vyřešit své bydlení v krátkém termínu. Proto mě zaujala možnost montované stavby a díky pozitivním referencím na RD Rýmařov pak nabízený typový dům Kubis Lumío. Ale musel jsem ho přizpůsobit k obrazu svému," říká Otakar Jiránek.

OTÁZKA: Byly to změny pouze dispoziční nebo došlo i k jiným úpravám - máme na mysli např. konstrukce apod.?

Co se týká dispozic, typový dům se zvětšil, došlo i k vnitřním a vnějším úpravám, ale změny byly především v oblasti konstrukcí. RD Rýmařov sice nabízel už nějaké typové domy, které by měly mít parametry pasivního domu, ale byly to všechno ještě konstrukce difuzně uzavřené, což mi nevyhovovalo, já jsem trval na difuzně otevřené konstrukci. Jsem totiž přesvědčen, že tento typ má velkou budoucnost. Po nějaké době se díky flexibilitě RD Rýmařov podařilo domluvit nestandardní řešení a tak vlastně vznikl tento projekt. Následně se samozřejmě musely vyřešit další technické záležitosti, protože se kvůli mému přání nemohly například používat klasické parozábrany, ale parobrzdy.

OTÁZKA: Které materiály zůstaly a které jsou naopak ve srovnání s typovým konstrukčním řešením nové?

Něco zůstalo, něco je naopak použito u domů z produkce RD Rýmařov vůbec poprvé. Např. právě parobrzdu řeší desky FERMACELL Vapor, které jsou k tomu předurčeny. Já jsem se snažil prosadit původně OSB desky, běžně používané v pasivních domech jako parobrzda, ale v Rýmařově s nimi moc nepracují, přešli zde už před několika lety na sádrovláknité desky a materiály FERMACELL, uplatněné do konstrukčních stěn a podlah. Proto padla volba na desky pro difuzně otevřené konstrukce FERMACELL Vapor. Tento materiál funguje jako parobrzda a současně konstrukci staticky vyztuží. Chtěl jsem jej použít i na stropy, ale tady zůstala nakonec standardní konstrukce RD Rýmařov s klasickou parozábranou. Je to kompromis, optimální by i tady byly desky s parobrzdou typu FERMACELL Vapor.

OTÁZKA: Co znamenal přechod z difuzně uzavřené konstrukce na preferovanou difuzně otevřenou?

Museli jsme volit jiné izolační materiály pro obvodové stěny. Vzhledem k mému osobnímu vztahu k přírodním produktům jsme vybrali produkty na rostlinné bázi namísto ropy. Máme tam jak dřevovláknité desky, což jsou ryze přírodní produkty, tak izolace z konopí - Canaflex od firmy Steico - a ještě další elementy ve střechách. Celková tloušťka stěny včetně vnitřní předstěny je 37 cm a všechny izolace jsou z přírodních materiálů, snadno recyklovatelných - když stavba dožije, tak to není další zátěž.

AUTOR: Ing. Peter Šovčík

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů