Pátek, 29. března 2024

Králíci a další nepůvodní přírodní druhy stojí Británii miliardy

Králíci a další nepůvodní přírodní druhy stojí Británii miliardy

Nepůvodní přírodní druhy, jako jsou veverky popelavé, norci nebo bolševník, způsobí britské přírodě a ekonomice každý rok škody za 1,7 miliardy liber (50 miliard korun). Nejhorší ze všech invazních druhů jsou ale králíci, kteří mají na svědomí škody za 263 milionů liber (7,8 miliardy korun). Vyplývá to ze studie, kterou pro britské úřady vypracovala mezinárodní organizace pro zemědělství a životní prostředí CIBA.

Archeologické vykopávky ukázaly, že králíky do Británie dovezli už Římané a nikoli Normané, jak se donedávna mělo za to. Na každý pád jich tu nyní žije na 40 milionů, jsou oblíbeným námětem dětských knih a podle studie způsobují miliardové škody zemědělství a infrastruktuře.

Na druhém místě za králíky je s odstupem křídlatka japonská, která začala být vysazována v Británii v 19. století jako okrasná rostlina. Nyní však působí škody za 179 milionů liber za rok.

Do první dvacítky nejvíc škodlivých nepůvodních druhů se dostali i potkan, myš domácí, veverka popelavá, norek, bolševník velkolepý a rododendron. Zatímco některé, jako veverky, rododendron nebo křídlatku japonskou Britové záměrně dovezli, další - například potkan - se dostali na ostrovy jako černí pasažéři na lodích.
Zpráva zdůrazňuje, že proti invazním druhům je potřeba zasahovat včas, než se rozšíří. Například veverku popelavou, která byla dovezena ze Severní Ameriky a prakticky vytlačila červeně zbarvenou veverku obecnou, již nebude zřejmě možné v Británii vymýtit, připouští zpráva. Program na její vymýcení by přišel nejméně na 850 milionů liber.

"Invazní nepůvodní druhy mají velký dopad na britskou ekonomiku a poškozují naši vlastní přírodu. Náklady na kontrolu těchto druhů porostou, pokud společnost nepodnikne kroky proti tomu, aby se zde uchytily a rozšířily," prohlásil náměstek ministryně pro životní prostředí Richard Benyon.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů