Úterý, 30. dubna 2024

Moštovým krajem na kole

Do rakouského Waldviertelu (Lesní čtvrti) i Weinviertelu (Vinné čtvrti), krajů přilehlých k české a moravské hranici, každoročně míří tisíce českých cyklistů. Zato nedaleký Mostviertel (Moštová čtvrť) v podhůří Alp je nejen pro kolečkáře stále terra incognita, země nepoznaná. Zkuste zacílit příští výlet sem, budete se rádi vracet.

Moštovým krajem na kole
Cyklistické putování

po Mostviertelu - i to, které přinášíme v následujících řádcích - vás sice bude po churchillovsku stát dost potu, snad ale žádnou krev. A pokud se objeví také nějaké slzy, ať vám vytrysknou leda nad krásou zdejší krajiny.

Krajinou stovek tisíc hrušní

Jižním pohledům od rakouského Dunaje dominují na obzoru Alpy. Od velké řeky je to k nim ale přece jen ještě kus a právě alpské podhůří, zvedající se strmými lučinatými kopci nad dunajskou rovinu, patří k mimořádně malebným krajinám. Zvláštní identitu má "moštový kraj", Mostviertel, rozložený mezi Dunajem, Vídeňským lesem, Alpami a zemskou hranicí Horních Rakous.

Regionální výlučnost Mostviertelu, v němž neleží žádné větší město, je silně spojena s charakteristickými hrušňovými sady a tradiční zemědělskou kulturou. Jde zřejmě o největší souvislou oblast hrušňových porostů v celé Evropě, počet stromů se počítá na statisíce. Hrušně tu rostou všude jakoby bez ladu a skladu, porůstají strmé svahy i údolní polohy a nejen v době květu vytvářejí neuvěřitelně malebné scenérie. Krajina je to bohatá na výhledy a v posledních letech v ní přibylo i mnoho nových cyklotras.

Východištěm cyklookruhu Mostviertelem je větší obec Neuhofen an der Ybbs, ležící asi 10 km jižně od Amstettenu. Tady jste ještě v nížině, ale pohled na strmé stráně na obzoru dává tušit, že se to změní. Vyjeďte poe cyklotrase Moststrass, která vede po vedlejších silničkách přes lokalitu Kothmühle k jihu. Asi po pěti kilometrech začnete stoupat zprvu stinným údolím, ovšem silnice vás záhy vyvede na louky a sklon přitvrdí. Na křižovatce u osady Ferndorf si užijete krásné výhledy.

"Nejlepší" je ovšem i stoupání od Ferndorfu dál k jihu, směr Randegg. Silnice tu má místy 20 procent sklon a auta kolem vás prosupí nahoru na dvojku; vy možná budete proklínat, že nemáte ještě lehčí převod. Zkouška ohněm končí v sedle u hospody Panorama Stüberl. Tady se před vámi najednou otevře nový obzor, Alpy se zdají být mnohem blíž a vy jste o mnoho výš: z Neuhofenu máte nastoupáno asi 400 výškových metrů.

Po hřebeni k barokní bazilice

U Panorama Stüberl se napojte na značenou cyklotrasu Panoramahöhenweg a jeďte po ní vpravo, tedy k západu. Cesta dělá čest svému jménu, mírně se vlní po hřebínku, vyhlídky se otevírají tu směrem jižním (na Alpy), tu k severu (k Dunaji a za dobré viditelnosti až k české hranici). V blízkém horizontu silničku lemují typické zemědělské dvorce zvané podle charakteristického půdorysu Vierkant (čtyřhran). Pokud byste si ale mysleli, že teď už pojedete jen po rovině, tak to ne - hřeben se každou chvíli zhoupne, i když proti úvodnímu kopci je to jen čajíček.

Charakter cesty se nezmění ani v dalších kilometrech, cílem je poutní bazilika Sonntagberg. Nádherný barokní chrám ukončuje hřebínek táhnoucí se nad městysem Waidhofen an der Ybbs. Ze Sonntagbergu si užijete dlouhý sjezd do údolí Ybbsu a v obci Rosenau se napojíte na páteřní cyklotrasu. Zpět do městečka Neuhofen, zbývá jen něco přes 10 kilometrů a terén už není náročný.

Statky moštových baronů

Jako "moštoví baroni" (německy Mostbarone) se v kraji Mostviertel označují sedláci, kteří se zabývají produkcí moštu, především z hrušek. Ovšem není mošt jako mošt: ten místní je mírně alkoholický, obvykle s obsahem kolem 3-4 % alkoholu. Můžete ho tedy vypít dost, ale přece jen...

Moštoví baroni nabízejí své výrobky - kromě moštu často i vína či ovocné likéry - přímo na statcích, za pěkného počasí bývá posezení venku. Stát se "baronem" ale není jen tak, výrobky musí být přísně ekologické, samozřejmě pouze z domácích surovin. A hlavně: správný moštový baron nevyjde mezi hosty bez typického tmavého klobouku s červenou stuhou a bílým perem.

CYKLOSERVIS

KDE SE UBYTOVAT

Relax Resort Kothmühle
Kothmühle 1, Neuhofen an der Ybbs

Po náročném výšlapu oceníte v Kothmühle wellness areál a možná i nějakou masáž. Nabídky hledejte na www.kothmuehle.at.

KAM NA JÍDLO

Panorama Stüberl, Puchberg
panoramastueberl.at

Na vršku prvního a největšího kopce, v sedle nad Randeggem, stojí proslulá hospoda. Domácí suroviny včetně moštů zaručeny.

INFORMACE

Stránky turistické oblasti Mostviertel
www.mostviertel.info

Na tomto webu najdete kompletní turistickou nabídku oblasti včetně speciální sekce pro cyklisty.

JAK SE TAM DOSTAT

AUTEM
Cesta z Prahy do Amstettenu vede přes Dolní Dvořiště, dlouhá je 270 kilometrů.

TIP NA VÝLET

KLÁŠTER SEITENSTETTEN
Věž benediktinského kláštera v Seitenstettenu je viditelná na míle daleko. Starobylý objekt, jehož klenotem je klášterní knihovna, bude v roce 2012 slavit 900 let od svého založení.


AUTOR: Štěpán Vítek

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů