Čtvrtek, 28. března 2024

Na stavbě se osvědčilo pěnové sklo

Vizí ochránců přírody je využití materiálů ekologických, recyklovaných a ideálně znovu recyklovatelných. Sny, přání a vize se alespoň ve stavebnictví pomalu stávají skutečností.

Na stavbě se osvědčilo pěnové sklo

Bavíme-li se o tepelných izolacích, předpokládáme v první řadě prvotřídní technické parametry a funkčnost, trvanlivost a v neposlední řadě právě ekologickou výrobu. Pěnové sklo REFAGLASS využitelné v mnoha oblastech stavebnictví to vše splňuje. Jde o tepelně izolační materiál vyrobený ze stoprocentně recyklovaného skla českou rodinnou firmou RECIFA a.s. Pěnové sklo REFAGLASS je jedinou českou značkou na trhu pěnového skla v Evropě a odpovídá požadavkům normy ČSN EN 13055:2, která garantuje správný postup výroby a požadovanou kvalitu materiálu.

Společnost RECIFA a.s. připravuje v rámci podpory tohoto produktu výstavbu referenčního rodinného domu v Žežicích u Příbrami. Na první pohled jde o klasický bungalov, ale z detailnějšího pohledu do projektové dokumentace je patrné, že stavba bude pozoruhodná především svými použitými materiály. Dům bude zčásti postaven z pěnového skla REFAGLASS, základy bude realizovat stavební společnost EURO-stav a krov Pila Martinice s.r.o. Na více informací jsme se zeptali investora.

Můžeme tedy opravdu říci, že váš dům bude zčásti postaven ze skla?

Ano. A možná dokonce i z vaší lahve od vína, kterou vhodíte do kontejneru na recyklovaný odpad. Ta bude s ostatními lahvemi rozemleta na střepy, z nichž bude následně vyrobeno pěnové sklo. Pro lepší představivost, vypadá jako pemza a ve stavebnictví se používá buď ve formě desek, nebo štěrku.

Na co konkrétně ve vašem případě pěnové sklo použijete?

Pěnové sklo z desek použiji na zateplení fasády. Je to vynikající izolant. Štěrk z pěnového skla se pak uplatní jako izolace do základů.

Takže třeba místo polystyrenu?

Přesně tak. Polystyren je již materiál minulosti. Má spoustu negativních vlastností, které pěnové sklo odstranilo.

Jako například?

Pěnové sklo se skládá z malých uzavřených skleněných buněk, které drží pevně u sebe. Díky tomu sklo dokonale zabraňuje prostupnosti chladného či teplého vzduchu dovnitř do budovy. Tyto buňky také zajišťují, že zrno absolutně nepropustí vodu. Tím je vyloučen vznik kapilár a následné promrzání materiálu. A především je nehořlavé. Konkrétně pěnové sklo REFAGLASS, které na stavbu použiji, je zařazeno do třídy stavebního materiálu A1 a má bod měknutí nad 700 stupňů Celsia.

Vraťme se však zpátky k formám pěnového skla. Mluvil jste i o štěrku.

Štěrk z pěnového skla je vhodný především na vybudování základů domu, drenáž, jako základ pod terasu. Slouží i jako obsyp okolo bazénu, jímky. Mám členitý pozemek, trochu ve svahu, takže jej kromě výše zmíněného účelu použiji i na terénní úpravy, například na příjezdovou cestu. Mezi výhody tohoto materiálu totiž patří i pevnost v tlaku, zároveň je však extrémně lehký. Kdybych měl na to čas, mohu si pěnové sklo ve stavebním prostoru upravit sám bez použití techniky. Třeba hráběmi.

Trochu mi ten váš projekt připomíná umělce, který si postavil dům z lahví od piva.

O něm jsem už taky slyšel. Místo cihel spojoval maltou lahve od piva. Já tak volnomyšlenkářský nejsem. Sázím rád na kvalitu. Pěnové sklo REFAGLASS splňuje požadavky harmonizované normy ČSN EN 13055:2, která garantuje správný postup výroby a odpovídající kvalitu materiálu, jenž byl oceněn Zlatou cenou České stavební akademie za své výjimečné technické, ekonomické a ekologické vlastnosti. Pěnové sklo skutečně neškodí životnímu prostředí, nevylučuje žádné škodlivé látky, je znovu recyklovatelné.

Jak jste se vůbec o tomto stavebním materiálu dozvěděl?

O trendy ve stavebnictví jsem se vůbec nezajímal. Samozřejmě až do doby, kdy jsem se rozhodl pro stavbu rodinného domu. Obešel jsem i několik stavebních veletrhů a na jednom jsem byl osloven společností Recifa, která je výrobcem pěnového skla v České republice. Přiznám se, že nejprve mě zaujala tím, že sídlí v Příbrami, to znamená asi jen kilometr od místa, kde budu stavět. Pracovníci firmy mě přesvědčili nejen svou profesionalitou, ale i osobním přístupem. Nicméně nakonec u mě stejně vždy vyhrává kvalita a cena.

Trochu jste mě předběhl, otázku ceny tu mám samozřejmě také připravenou.

Společnost Recifa používá na rozdíl od svých zahraničních konkurentů vlastní vstupní materiál, neboť se specializuje i na svoz odpadu. Tudíž si může dovolit být mnohonásobně levnější. Cena 1 m3 pěnového skla REFAGLASS se pohybuje okolo 1700 Kč, což je například oproti jiným izolačním materiálům až o 80 % nákladů výhodnější.

Více informací na www.refaglass.cz, www.euro-stav.com nebo na internetových stránkách www.pilamartinice.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů