Sobota, 20. dubna 2024

Tip na jarní výlet: Květná zahrada v Kroměříži

Tip na jarní výlet: Květná zahrada v Kroměříži

Květná zahrada (původním názvem Libosad) v Kroměříži, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celé Evropě - ve své době byla označována jako zahrada Moravy (Hortus Moraviae). Tato původně raně barokní zahrada si dodnes zachovala obdélníkový půdorys (485 x 300 m) a koncepci z dob svého založení. Hlavními dominantami zahrady jsou osmiboká rotunda s kopulí a 244 m dlouhá kolonáda. Pro zahradu jsou dále typické nádherné ornamentální květinové záhony a živé ploty. Od roku 1998 památka UNESCO.

Další informace:

  • provozní doba - Květná zahrada je zpřístupněna v návštěvních hodinách
  • vstupné - viz ceník vstupného
  • přístupnost - z náměstí Míru ulicí Generála Svobody a po cca 300 m je hlavní vchod
  • doprava - nejbližší vlaková a autobusová zastávka Kroměříž (cca 2 km)
  • parkování - parkoviště u vchodu do Květné zahrady nebo volně v obci Kroměříž

Květná zahrada Kroměříž - památka UNESCO

Celý komplex Květné zahrady (společně se zámkem a Podzámeckou zahradou) byl v roce 1998 pro svou dochovalou historickou i slohovou autenticitu architektury i krajinných a zahradních úprav v mimořádné slohové kvalitě a čistotě jako příkladný soubor ovlivňující rozvoj krajinářské architektury v Evropě, zapsán na Seznam světových kulturních a přírodních památek UNESCO.

Části Květné zahrady

Květnou zahradu tvoří řada staveb, fontány, kašny (Lví kašna, Kašna Tritónů), rybníčky, pečlivě zastřihávané živé ploty s bludišti, ornamentální záhony, tzv. jahodové kopečky (symetrická návrší se spirálovitě stříhaným živým plotem), studený a tropický skleník z let 1840 až 1845, empírový (čestný) dvůr, barokní voliéra, kuželna a další. Hlavními dominantami Květné zahrady však jsou:

  • Kolonáda (galerie) o délce 244 metrů, jež zabírá celou vstupní plochu severozápadní zdi. Uvnitř je kolonáda zdobena v nikách 44 sochami antických postav v nadživotní velikosti a nad pilíři arkád 46 bustami. Na střeše kolonády je pak terasa s výhledem na převážnou část zahrady - obzvláště odtud vynikají geometrické tvary pěšin a živých plotů.
  • Rotunda alias Lusthauz ve středu zahrady s unikátní vnitřní výzdobou (mytologicko-alegorické fresky a štuková výzdoba). Uprostřed rotundy je zavěšeno tzv. Foucaultovo kyvadlo, které svým ostrým hrotem do písku zaznamenává pohyb, dokazující otáčení země kolem své osy.

Kolonáda jako Dionýsiovo ucho

Kolonáda v Květné zahradě funguje na principu Dionýsiova ucha - polohlasem vyřčené slovo na jednom konci kolonády, je zřetelně slyšet i na konci druhém, a to i přesto, že kolonáda měří úctyhodných 244 metrů.

Květná zahrada v historii

Květná zahrada (původním názvem Libosad) v Kroměříži byla založena v letech 1665 až 1675 biskupem Karlem II. z Lichtenststeina a stala se součástí přestavby města, zničeného třicetiletou válkou - za plochu pro výstavbu bylo vybráno nehostinné a bažinaté místo za hradbami města. Koncepci Květné zahrady vypracoval italský architekt Filiberto Luchese. Po jeho smrti v roce 1666 převzal dohled nad realizací díla Giovanni Pietro Tencalla. V letech 1840 až 1845 byl podle projektu Antonína Archeho přistavěn studený a tropický skleník a obytná a správní budova, které mezi sebou sevřely tzv. čestný dvůr.

Video na: http://itras.cz/kvetna-zahrada-kromeriz/

ZDROJ:http://itras.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů