Čtvrtek, 28. března 2024

Skály vítr voda

Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí....

Skály vítr voda

Legendární žulový masiv El Capitan v Yosemitském národním parku, náročné sjezdy pro horská kola v kanadském Whistleru nebo průzračně zelená voda řeky Soči v Julských Alpách. Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí. Poradíme vám, kde najdete ta nejlepší místa.

PRO PARAGLIDISTY

Himálaj

Bezpečnost: Jedná se o velmi náročnou činnost. Kdo do toho jde, musí si být jistý, že vše zvládne.

Ubytování: Bivakujete, kam večer doletíte.

Orientační ceny: Na létání není potřeba placené povolení. Celkový pobyt a doprava do Himálaji vyjde na desítky tisíc korun.

www.parahimalaya.cz - průvodce

Jižní okraj nejvyššího pohoří planety je eldorádem pro nejodvážnější piloty. Můžete sice i v Himálaji jen tak klouzat z kopce dolů jako v Krušných horách, ale tady na vás čeká jiná hra.

Několikadenní přelety ve stylu crosscountry jsou pro paraglidisty zážitkem mezi peklem a rájem. Někdy se to ani nedá rozlišit.

Dva až tři letci se prostě jednoho dne seberou, do batohu sbalí spacák, jídlo a pití na několik dní a roztáhnou paraglidingové křídlo. Vzletí a ve vzduchu zůstanou až do večera. Po západu slunce přistanou, navečeří se a přespí. Ráno sbalí bivak a letí dál. Létají tak dlouho, dokud jim stačí síly a jídlo. Víc než týden to skoro nikdo nevydrží. Startuje se zásadně na jižních svazích, protože Indie, Nepál ani Pákistán nedělají letcům potíže. Komunistická Čína na severu je daleko byrokratičtější a povolení by se tam získávalo velmi těžko.

Monako

Ubytování: V Monaku a okolí je spousta hotelů a penzionů.

Orientační ceny: Týdenní paraglidingový zájezd s českou cestovní kanceláří a ubytováním v levnějším hotelu přijde na přibližně 8000 Kč.

www.paraglidingearth.com - průvodce
www.visitmonaco.com - turistické informace

U Středozemního moře se dá létat už brzy na jaře. Jedno z nejlepších a nejdostupnějších míst pro paragliding je v tuto dobu okolí Monaka. Startuje se ze skalního masivu nad městem, který má převýšení tisíc metrů, což je na evropské poměry poměrně dost.

Pokud tu příliš fouká, můžete přejet do nedalekých horských masivů Sospel, Gourdon a Greoliéres, kde bude vítr lepší. Monako nabízí přehledný vzdušný terén vhodný i pro mírně zkušené začátečníky, s dobrým startem na kopci a přistáním na pláži u moře.

Raná

Ubytování: V obci Raná pod stejnojmenným kopcem je paraglidingový kemp a jednoduchý penzion Skleník.

Orientační ceny: Základní kurz paraglidingu trvá 7 dní a stojí 7-8 tisíc korun. Tandemový let stojí cestujícího 2500 Kč. Ubytovna Skleník: 300 Kč/noc, kemp Raná 45 Kč/noc.

www.rana-paragliding.cz - průvodce
www.obec-rana.com, www.mulouny.cz/infocentrum, www.kr-ustecky.cz - turistické
informace

Raná u Loun je kolébkou českého plachtění už od roku 1932, kdy se tu konaly první a druhý národní plachtařské závody. Ústřední plachtařská škola na svazích této hory vyškolila v letech 1933 až 1938 převážnou většinu československých vojenských letců.

Dnes se na zdejší letiště a na ideální leteckou horu nad ním sjíždějí vyznavači plachtění. Z letiště startují kluzáky tažené motorovými letadly a z vrcholku skáčou do vzduchu paraglidisté. Působí tu také několik paraglidingových škol.

Bez jakéhokoliv školení je možné se odtud nechat svézt na tandemovém kluzáku. Pilot si vás připne před sebe do postrojů na břicho, společně se rozeběhnete a skočíte. Potom si už budete jenom vychutnávat tichý let, jako byste letěli na ptačích křídlech. Řízení, navigaci i přistání za vás obstará profesionální pilot.

NEJLEPŠÍ MÍSTO

JAN ŠKRABÁLEK
Paraglidista a maratonec, pravidelně létá závod X-Alps, při kterém se paraglideři snaží dostat od Salcburku přes Dachstein, Glockner, Matterhorn a Mont Blanc až do Monaka. Závodil i na mistrovství světa.

SVĚT
Rád létám dlouhé přelety v Jihoafrické republice a v Mekce létání, Austrálii.

EVROPA
Nejčastěji a nejraději trénuji v Alpách. Mé oblíbené oblasti jsou Greifenburg a okolí Mont Blanku nad Chamonix.

ČESKO
Kozákov v Českém ráji je pro mě skoro domácí kopec.

AUTOR: Jakub Turek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů