Úterý, 30. dubna 2024

Albánská kuchyně

Albánská kuchyně

flag

Typická albánská jídla

Typickou albánskou specialitou je ferges (hustá papriková smetanová omáčka s dušenými vnitřnostmi a masem). Skopové maso je zde opravdu oblíbené a podává se často v horké kameninové nádobě jako conlek (dušené maso s cibulí), rosto me salce kosi (roastbeaf s kysanou smetanou) či tave kosi (skopové v jogurtu). Dalšími tradičními jídly jsou shishqebab (šťavnaté řezy ze skopového, případně hovězího nebo vepřového masa marinované a grilované na špejlích s plátky cibule), qofta (masové kuličky z nasekaného skopového spojené vejcem). Ze sladkostí je nejznámější byrek, vyráběný z medu nebo sušených fíků.

Nápoje

V Albánii určitě ochutnejte víno. Z alkoholu je vynikající koňak Skanderberg nebo destilát z hroznové šťávy raki. Pivo je na české poměry dost sladké, ale zase silnější a také dražší.
Káva se v Albánii připravuje trochu jinak než u nás. Smíchá se nejprve s cukrem a přelije horkou vodou. Vznikne tak pro Albánce klasické kafe turke. Káva je pro Čechy dost silná, ale kdo má zdravé srdce, nemusí se bát.

Na čerstvém vzduchu

Pojízdné grily jsou nedílnou součástí ulic ve větších městech. Griluje se skopové, vepřové, kuřecí... Rovněž i sezení na chodníku je připraveno rychle. Majitel vyběhne se stolečkem, host si přinese židli a už se servíruje.

Restaurace

Ve fastfoodech dostanete výborný gyros v pitě s tzatziky, zeleninou a hranolky. Albánci umí perfektně grilovat, a tak se můžete kromě různých druhů mas setkat i s grilovanými rajčaty, okurkami a podobně. V žádné menší restauraci nebo fastfoodu tak nechybí gril, horko a hodně kouře.

Tip na závěr - Sofrito

1/2 kg telecího masa, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1 sklenka červeného vína, 1 litr vody
Maso naklepeme jako řízky, osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Osmahneme na másle a vložíme do jiného hrnce. Na pánev přidáme nasekaný česnek a hladkou mouku. Mícháme, až mouka zrůžoví. Takto osmahlou hmotu přidáme do hrnce s masem a zalijeme vínem a vodou. Šťávu dobře rozšleháme, aby se mouka rozpustila. Necháme vařit na mírném ohni, aby maso změklo a šťáva zhoustla. Podáváme s čerstvým chlebem.

ZDROJ: http://www.coopclub.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů