ENVISHOP 2013 - Environmentální výzkum a vývoj

4.12.2013

Seminář, školení

Aktuální potřeby ve výzkumu a vývoji

V příspěvku jsou hodnoceny a shrnuty aktuální trendy v environmentálních oborech a jejich technologických aplikacích, zejména zaměřené na technickou formu ochrany životního prostředí. Dominuje role biologických metod v nápravných opatřeních, ovšem významně jsou zastoupeny i technologie nebiologické, zejména fyzikální a chemické a to především v souvislostech spojených s kombinovanými technologiemi. Prostor je věnován rovněž progresivním směrům v monitoringu a analýze mikrobiálních společenstev v kontaminovaných lokalitách.

 

Biosurfaktant

V příspěvku je představen současný stav řešení projektu výzkumu a vývoje, který se zabývá aplikovatelností povrchově aktivních látek produkovaných biologickým činitelem - lipofilními kvasinkami. Očekávaný preparát, včetně technologického rámce, by měl významným způsobem naleznout uplatnění při eliminaci nepolárních kontaminantů z životního prostředí. Velkým kladem je jeho přirozená rozložitelnost v prostředí, na rozdíl od některých syntetických substitutů.

 

Alternativní denitrifikace

Technologické možnosti procesů, které se opírají o mikroorganismy schopné intenzivně zapojit do svého metabolismu látky vznikající při zpracovávání odpadních vod, v rámci bioplynových stanic a v jiných technologických celcích (amonné ionty a sulfidy). Projekt je ukázkou cíleného řešení aktuálních potřeb provozovatelů v podobě nabídky inovovaného technologického konceptu.

 

Sanační modul

Ve velkém projektu označeném SANMOD spojují síly různé týmy za účelem progresivně zaplnit prostor v sanačních technologiích konceptem, který bude mobilní a poskytne nezbytné zázemí pro urychlení prací, které většinou bývají uskutečňovány za zdmi laboratoří. Zároveň poskytuje vybavení pro zahájení bioremediačního ošetření nebo jiné formy intenzifikace bioremediačních procesů na in situ lokalitách nebo na inženýrských celcích, kde však chybí podobná infrastruktura.

Místo konání akce:
Praha, hotel Populus
Adresa konání akce:
U Staré cihelny 2182/11, 130 00 Praha 3
Kontakt:
Klára Kánská
Telefon:
469 682 303-5
prosinec 2013
po
út
st
čt
so
ne
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
16
17
18
19

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů