Letní kurz Baobaby

25-27.7.2014

Seminář, školení

 Lektoři - Viktor Karlík a Lukáš Gavlovský

Chystáte se přes léto zvelebit svůj domov, kultivovat společný prostor, pobýt v přírodě a něco užitečného se naučit? Chcete vědět, jak se bydlí v přírodním domě? Jak používat přírodní materiály? Seznámit se se zajímavými lidmi, které také láká přírodní stavitelství? Sdílet své zkušenosti s komunitou? Pobavit se na inspirativním místě? Promnout si hlínu mezi prsty? Protáhnout tělo na čerstvém vzduchu?  Něco pěkného vytvořit? Jste srdečně zváni.

Program kurzu Stavby z přírodních materiálů

Teorie - Historie přírodního stavitelství, vlastnosti slaměných domů, konstrukční systémy, legislativa v ČR, zajímavé realizace v ČR a ve světě, rostoucí domy, hliněné omítky, dekorativní hliněné omítky.
Praxe - Instalace balíků do stěn, dotěsňování, příprava hliněných omítek (základový šlem, jádrová a finální omítka)

Čekají nás i společné večery a noci, čas pro sblížení, sdílení osobních příběhů účastníků, Spolubytí. Setkání!

Lektor Lukáš Gavlovský:

stavitel, malíř, sběratel kamenů, sochař, vulkanolog , kreativec a realizátor...

"Nyní se zabývám především realizací prostorových děl ve volné i urbanizované krajině. Světy ukryté v přírodních materiálech, nejčastěji kamenech a dřevě, jsou tématem i základní surovinou pro tvorbu soch, atypických dětských hřišť, řešení detailů soukromých zahrad, či svérázného mobiliáře parků. Rád dělám tvůrčí věci, které jsou k něčemu dobré. 
Mé stavitelské sklony vyvrcholily v práci na vlastním domě ze dřeva, slámy a hlíny, ve kterém dnes žiji se svojí ženou a dvěma dětmi. Dům je vestavěn v části stodoly, která zároveň slouží jako ateliér
."

 

Více na : www.gavlovsky.cz

Oba letní kurzy s Lukášem Gavlovským probíhají přímo u něj doma, máte se na co těšit.

Lukáš Gavlovský k pozvánce připojuje: "Po několika letech příprav rozšiřujeme náš stávající dřevo-slaměno-hliněný dům ve stodole a připojujeme k němu další modul. Po dobrých zkušenostech z první stavby, bychom k některým procesům rádi přizvali i naše přátele a zájemce o alternativní stavění. Jedná se především o vytváření tepelné izolace ze slaměných balíků a později omítání místní hlínou. Stojí zde nyní vedle sebe dům, ve kterém již několik let bydlíme a dům rozestavěný. Na prvním kurzu, který u nás proběhne 25-27. Července, bychom si měli především pohrát se slámou v podlaze ve stěnách domu. Jistě však budeme probírat a ukazovat si vše možné ze světa přírodě blízkých staveb. Těším se na to setkání jako malý kluk".

Lektor Viktor Karlík - stavitel a koordinátor skupiny o.s.BAOBABY, lektor kurzů o.s.BAOBABY, hlavní pořadatel BAOBABY-FESTU a konferencí věnovaných přírodnímu stavitelství. Realizuje stavby z přírodních materiálů a vyrábí a dodává slaměné balíky. 

Realizace:

http://www.baobaby.org/realizace/

Více o sdružení Baobaby a rozhovor s Viktorem Karlíkem:

http://www.baobaby.org/o-nas/

Cílem letních kurzů Baobaby je poskytnout účastníkům možnost načerpat inspiraci v prostředí podobně smýšlejících lidí, získat praktickou zkušenost s materiály, které jsou šetrné k životnímu prostředí a rozšířit vědomosti o trvale udržitelném a nenáročném životním postoji. 

Cena za jeden kurz je 1400Kč /osoba
Sleva: 1200Kč/osoba - pro páry, skupiny dvou a více lidí, důchodce, studenty, nemajetné a ZTP
V ceně je zahrnuto ubytování, strava, konzultace vašich projektů a CD s informacemi o daném tématu k samostatnému studiu.

Ubytování: vlastní spacák, případně stan sebou.

Přihlášky na: stav.baobaby@gmail.com, nebo tel. 605 371 737

Místo konání akce:
obec Výžerky
Adresa konání akce:
Výžerky u Kostelce nad Černými lesy, okres Praha
Kontakt:
Viktor Karlík
Telefon:
605371737

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů