Sucho v krajině

22.9.2016

Konference

 Často si ani neuvědomujeme, jak vzácná voda je a nad její hodnotou se zamyslíme, až ve chvíli, kdy jí máme málo. Avšak se jedná o jeden z nejcennějších přírodních zdrojů, na kterém závisí veškerý život. Voda je pro nás naprosto nepostradatelná a její nedostatek nám způsobuje vážné problémy. Rozsáhlým melioračním zásahem, vysoušením rybníků a mokřadů půda ztratila svoji regulační schopnost a nastaly problémy se zadržením vody v krajině. Proto spolu se změnou klimatu dnes čím dál více čelíme extrémům počasí v podobě povodní a sucha.

Velkou měrou přispělo a stále přispívá ke špatnému hospodaření s vodou v krajině také zemědělství. To pro zvětšení obdělávaných ploch způsobilo rozorání mezí, remízků a zornění mnoha oblastí, které byly důležité pro ochranu proti erozi a udržení vody v krajině. Se zemědělstvím je také spjato používání hnojiv, které ve velké míře zapříčiňují eutrofizaci vod.

Přitom dostatek čisté vody a správná péče o krajinu jdou spolu ruku v ruce. Z toho důvodu je třeba řešit otázku krajinného plánování, která nám zodpoví jak udržet vodu tam, kde ji potřebujeme mít - v půdě. Je tedy nasnadě začít s půdou zacházet tak, aby co nejdéle zadržovala vodu a nenechala ji odtékat pryč.

Kroky podniknuté k nápravě nedostatku vody řeší komise VODA - SUCHO, která minulý rok stanovila opatření, jež spočívají především ve zpracování odborných studií. Cílem tohoto dokumentu je zpracovat dlouhodobou koncepci k zabezpečení ČR před škodlivými následky sucha.

Konference je věnována závažným problémům nedostatku vody, krajinnému plánování, managementu vody v období sucha a opatřením, která jsou podniknuta k jeho nápravě.


Prezentace českých expertů zahrnují jak nové akademické poznatky, tak i nejnovější trendy ve společenském dění a v politice České republiky a EU. Udržitelné využívání vodních zdrojů, správná péče o půdu a krajinu, prevence a ochrana před suchem jsou témata k projednání na konferenci ,,Sucho v krajině" a navazujícím diskusním panelu.

Místo konání akce:
Administrativní a školící středisko Cejl
Adresa konání akce:
Cejl 530/73, Brno
Kontakt:
Radek Adámek
Telefon:
776 599 101
září 2016
po
út
st
čt
so
ne
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
19
20
21
22
23
25
27
29
30

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů