Pátek, 29. března 2024

S květnem zahájí sezonu Národní muzeum v přírodě

S květnem zahájí sezonu Národní muzeum v přírodě

Národní muzeum v přírodě, které vzniklo loni v prosinci spojením čtyř skanzenů, zahájí 1. května první sezonu. Nabídne folklorní a hudební festivaly, výchovně-vzdělávací pořady, výstavy nebo náboženské obřady. Program skanzenů v Rožnově pod Radhoštěm, Příkazích, Zubrnici a Hlinsku dnes představil generální ředitel Jindřich Ondruš.

Skanzeny se zkraje sezony zapojí do programu dne muzeí, který je stanoven na 18. května. V Rožnově bude ve znamení ukázek jarních prací na Valašské dědině, návštěvníci nahlédnou do zákulisí muzea. V Hlinsku se bude program o Muzejní noci, která bude 17. května, točit kolem pověstí a pověrečných povídek. Rožnovský skanzen varhanním koncertem a muzeum v Zubrnici se zapojí i do Noci kostelů, která se letos uskuteční 24. května.

Největší pozornosti ve Valašském muzeu v přírodě se dočkají jubilejní 40. Rožnovské slavnosti, které se uskuteční na začátku července. Vystoupí na nich soubory z Lašska, Slovácka, Čech, Slovenska, Bosny a Hercegoviny, Ukrajiny a z Mexika. Představí mexické Mariachi, tedy souhru strunných a dechových nástrojů, a v tvůrčích dílnách výrobu modrotisku. Výstavy zmapují historii festivalu.

Hanácké muzeum v přírodě, které je v Příkazích na Olomoucku, nabídne návštěvníkům v příštích měsících řadu programů, například tvarůžkové hody, řemeslný jarmark nebo program o hliněném stavitelství. Uskuteční se i krátkodobé výstavy. V muzeu se připravují na rekonstrukci hospodářské usedlosti, přemístění stodoly ze Skaličky do skanzenu nebo úpravu sadů.

V areálu Veselého Kopce, který je součástí Muzea v přírodě Vysočina, se druhou květnovou sobotu sejdou hrnčíři a keramici z celé republiky, v červenci se uskuteční jarmark za přítomnosti lidových výrobců a na srpen se připravuje program o tradičním zpracování zemědělských plodin. V druhé části muzea Vysočiny, památkové rezervaci Betlém Hlinsko, se uskuteční vzdělávací programy pro školy nebo program pro lidi se zrakovým postižením. Muzeum zahájilo sezonu odhalením pamětní desky zakladateli muzea Luďku Štěpánovi.

Muzeum v přírodě Zubrnice, které je na Ústecku, připravuje májový jarmark, pouť k Máří Magdaléně, program Pára v muzeu nebo Podzim na vesnici. V rámci vzdělávací činnosti připravuje muzeum program Z políčka do pece. V Zubrnici dokončují expozici starých hraček. V plánu je vybudování odpočinkové místnosti pro hospodáře v hlavní chmelařské usedlosti.

Národní muzeum v přírodě propojilo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Soubor staveb lidové architektury Příkazy, Soubor lidové architektury Zubrnice a Soubor lidových staveb Vysočina. Skanzeny dříve spravoval Národní památkový ústav. Sloučení se připravovalo několik let a jejím cílem je zkvalitnění péče o sbírky. Skanzeny získaly jednotné logo. Společné webové stránky na adrese www.nmvp.cz budou spuštěny 18. května.

Muzeum v Rožnově si nechalo zpracovat ekonomickou analýzu ekonomických dopadů na ekonomiku ČR a regionu Rožnovska. Z dat z roku 2017 analýza ukázala, že stát na chod muzea nedoplácí. Příjmy veřejných rozpočtů z fungování muzea a zvýšení návštěvnosti regionu byly 87 milionů korun, výdaje ze státního rozpočtu na chod muzea byly 60 milionů korun. Roční rozpočet rožnovského muzea je zhruba 100 milionů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů