Recepty na zdravé snídaně a svačiny NATURHOUSE
Celerovo-mrkvová pomazánka s tofu
Ingredience:
o 1/2 bulvy celeru
o 3 střední mrkve
o 1 uzené tofu
o 2 lžíce nízkotučného jogurtu
o 2 lžíce sójové majolky
o pepř
Postup:
Celer i mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Uzené tofu také nastrouháme na jemném struhadle a vše smícháme s 2 lžícemi nízkotučného jogurtu a 2 lžícemi sójové majolky.
Ochutíme mletým pepřem, případně špetkou soli.
Pikantní tuňáková pomazánka
Ingredience:
? 200 g tuňáka ve vlastní šťávě - ideálně filety
? 1 jarní cibulka
? 125 g sýra Philadelphia Light nebo Gervais Light
? špetka chilli
? sůl
? pepř barevný
? dijonská hořčice
? toasty FIBROKI nebo salátová okurka
Postup:
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte tuňáka, nakrájenou jarní cibulku, sýr Philadelphia light nebo Gervais Light a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem, chilli. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i dijonskou hořčici. Hotovou pomazánku natírejte na toasty FIBROKI nebo na kolečka salátové okurky. Ozdobte kolečky cherry rajčat nebo olivou.
Tuňáková pomazánka
Ingredience: 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (ne drcený), 1 nízkotučný tvaroh, 1 cibule, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl a pepř na dochucení, toasty FIBROKI
Postup: Tuňáka smíchejte s tvarohem a nadrobno nakrájenou cibulkou, dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Natírejte na toasty FIBROKI.
Pomazánka s tofu, tvarohem a tuňákem
Suroviny:
o 1 uzené tofu
o 1 konzerva tuňáka
o 200g nízkotučný tvaroh
o 1 lžíce dijonské hořčice
o jarní cibulku nebo pažitku
o citronovou šťávu
o sůl a pepř dle chuti, může být i jedna feferonka
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte. Přidejte najemno posekanou jarní cibulku nebo pažitku. Lehce osolte, opepřete a výslednou chuť dolaďte šťávou z citronu.
Zdravý moučník bez tuku a mouky
Suroviny:
? 2 vejce
? 150 ml mléka
? 3 čajové lžičky medu
? 1 čokoládový pudink SLIMBEL
? 3 najemno nastrouhaná jablka
? na zahuštění rozemleté cereálie FIBROKI cca 10 polévkových lžic
? kokosový olej a kokos na vysypání formy
Postup:
Vyšlehejte vejce s medem a mlékem, do vyšlehaných surovin přidejte nastrouhaná jablka, rozemleté cereálie FIBROKI a pudink SLIMBEL a směs vyšlehejte. Pokud je směs řídká, můžete ji zahustit cereáliemi FIBROKI. Naplňte do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem. Pečte na 170-180 °C asi 1 hodinu.
Pomazánka z červené čočky s vejcem
Suroviny: 50 g červené čočky, 1 vejce, 50 g šunky, 1 kyselá okurka, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička dijonské hořčice, pepř, sůl himalájská, toasty FIBROKI
Postup: Červenou čočku uvařte doměkka, pak rozmixujte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Vejce, šunku, cibuli a okurku nakrájejte na kousky a smíchejte s čočkou, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte hořčicí, pepřem a solí, pokud je potřeba. Nakonec rozmixujte dohladka a natírejte na toasty FIBROKI.
Pohankové palačinky
Suroviny: 75 g pohankové mouky, 10 g tapiokové škrobové mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky kokosového oleje, 1 lžička kokosového cukru, 200 ml vody
Postup: Ze všech surovin připravte řidší palačinkové těsto, které nechejte 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promíchejte. Pánev s nepřilnavým povrchem lehce vytřete kokosovým olejem, rozehřejte a nalijte na ni menší naběračku těsta a krouživým pohybem jej nechejte roztéct k okrajům pánve. Smažte, dokud povrch palačinky neztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně palačinku obraťte a krátce osmažte i z druhé strany. Hotové palačinky skládejte na sebe a přikryjte talířem, díky čemuž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.
Varianty náplně: marmeláda DIETESSE.3 nebo maková náplň:
150 g mletého máku smíchejte s kokosovým cukrem a krátce povařte v 150 ml kokosového mléka, můžete přidat nasekané mandle.
Vajíčkovo-špenátové muffiny
Suroviny: 3 vajíčka, hrst špenátových listů, 50 g šunky, 1/2 nakrájené červené papriky
Postup: Vajíčka prošlehejte, osolte, opepřete, přidejte nakrájené špenátové listy, šunku a papriku. Směs nalijte do formy na muffiny, pokud je potřeba, tak ji nejprve vymažte kokosovým olejem. Pečte na 150 °C cca 50 min. podle potřeby, aby byla vajíčka hotová. Podávejte s kouskem uzeného lososa zakapaného citrónem.
Zdroj receptů a fotek www.naturhouse-cz.cz