Pátek, 29. března 2024

Orlík vydal při úklidové akci plechovky, sudy i sáčky od mléka

Orlík vydal při úklidové akci plechovky, sudy i sáčky od mléka

Velké množství rezavých plechovek, děravé sudy, rozbité židle a další harampádí vylovili z vody účastníci dnešní akce Ukliďme Orlík. Pořádalo ji Povodí Vltavy ve spolupráci s ochránci přírody a rybáři. Mezi haldami odpadků byly i věci, které se už dnes nevyrábějí, například igelitové sáčky od mléka.

Na obnažených březích nádrže leží odpad, který byl dříve schovaný pod hladinou. Cílem dobrovolnické akce bylo využít času do opětovného napuštění přehrady a odstranit co nejvíc věcí, které do přírody nepatří. Mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán ČTK řekl, že účastníci dnes sesbírali hrubým odhadem asi 200 stolitrových pytlů odpadků a k tomu přibližně 20 tun objemného odpadu.

Úklid má pokračovat 15. února. Zatímco dnes se do něj pustili převážně pracovníci Povodí Vltavy, ochránci přírody a rybáři, příště je zvána široká veřejnost. Přihlásit se může až 300 dobrovolníků. Úklid Orlíku je podle pořadatelů "zahřívací akcí" k celostátní kampani Ukliďme svět, ukliďme Česko, jejíž hlavní úklidové dny jsou letos 4. dubna a 19. září.

Díky poklesu hladiny Orlické přehrady se v minulých měsících dostaly nad hladinu jezy, zbytky elektrárny nebo mosty, které desítky let zůstávaly skryty u dna nádrže. Nádrž se má začít znovu napouštět ke konci února.

Orlická přehrada je největším vodním dílem v ČR. Stavba začala v roce 1954 a hlavní část prací pokračovala až do roku 1961. V minulosti prošla přehrada mnoha zkouškami, těmi nejnáročnějšími byly povodně v letech 2002 a 2006.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů