Pátek, 29. března 2024

Základy péče o ústní dutinu aneb jak oslnit dokonalým úsměvem?

Základy péče o ústní dutinu aneb jak oslnit dokonalým úsměvem?

Úsměv o vás prozradí víc, než si myslíte, ale i o něj je třeba se starat! Zuby a dásně vyžadují každodenní důkladnou péči. Přečtěte si pár jednoduchých tipů, jak na to!

Dodržování hygienických pravidel pomůže udržet ústní dutinu zdravou, dásně zůstanou chráněné před záněty a paradentózou, zuby zase před zubním kazem.

  1. Čistěte si zuby pravidelně dvakrát denně, a to ráno a večer. Mnoho lidí zanedbá večerní čištění zubů, což je velká chyba. V noci se zbytky jídla během dne nahromaděné v ústní dutině rozkládají a vyvolávají zubní kaz a záněty dásní. Před odchodem do postele si nezapomínejte pečlivě čistit zuby. Při čištění nespěchejte, samotný proces jejich čištění by neměl trvat méně než tři minuty. Nejprve vyčistěte dolní chrup a až poté pokračujte k hornímu.
  2. Pečujte o dásně. Dělejte zubním štětečkem lehkou masáž dásní, ale příliš netlačte, aby nedošlo k jejich krvácení. Pokud trpíte záněty dásní, pomůže například odvar z bylinek, stačí si jím vypláchnout ústní dutinu. Tento způsob je dobrý i pro prevenci paradentózy. Nezapomínejte ani na jazyk, na jeho povrchu se stejně jako na zubech mohou hromadit bakterie a mikroby.
  3. Dobrým pomocníkem v péči o ústní dutinu je ústní voda. Doporučujeme ji používat po každé konzumaci jídla. Ústní voda je velmi měkká, jemně působí na zuby a dásně, vůbec je nepoškozuje a nedráždí, slouží jako prevence zubních chorob. Tento přípravek díky svým aktivním složkám pomůže udržet svěží dech v průběhu celého dne.
  4. Pečlivě vybírejte zubní pastu. Zubní pasty mají různé složení v závislosti na jejich účelu. Při výběru zubní pasty je třeba vzít v úvahu všechny detaily: váš jídelníček, životní styl, stav skloviny a dásní, tendence k tvorbě zubního kamene. Pokud se nemůžete rozhodnout, poraďte se se svým zubařem. Lékař posoudí stav zubní skloviny a dásní, poté poradí zubní pastu, která se bude nejlépe hodit právě pro váš typ zubů.

Široký výběr zubních past najdete zde https://makeup.cz/categorys/204443/

Používejte zubní nit (neboli floss). Zubní kartáček nedokáže úplně vyčistit zuby, zejména na těžko přístupných místech. K dočištění mezizubních prostor poslouží dentální nit. Pomůže bez námahy odstranit zubní plak a zbytky jídla.

Zdroj: Sponzorovaný článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů