Pátek, 29. března 2024

Přínos návštěvnických center k ochraně přírody je neprokazatelný, uvedl NKÚ

Přínos návštěvnických center k ochraně přírody je neprokazatelný, uvedl NKÚ

Přínos návštěvnických center k ochraně přírody je neprokazatelný, návštěvnická infrastruktura vzdělává, je ale drahá. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který kontroloval systém přidělování dotací na projekty návštěvnické infrastruktury z operačního programu Životní prostředí (OPŽP) v letech 2012 až 2020. Podle kontrolorů ministerstvo životního prostředí nesleduje a nedostatečně vyhodnocuje plnění očekávaných přínosů staveb. Podle resortu jsou vstupní investice do návštěvnické infrastruktury adekvátní. Výsledky se nedají očekávat hned, environmentální vzdělávání a osvěta vyžadují dlouhodobý horizont, uvedla v reakci Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.


"Návštěvnická střediska měla sloužit ke snížení vlivu návštěvníků na životní prostředí ve zvláště chráněných územích. K tomu ale podle zjištění kontrolorů nedošlo. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) navíc nastavilo limit orientačních investičních nákladů příliš vysoko, což umožnilo výstavbu nadstandardně nákladných projektů," uvedl NKÚ v tiskové zprávě. V některých lokalitách se počet přestupků v chráněných územích dokonce zvýšil, upozornili kontroloři. Podle ministerstva souvisí stoupající počet přestupků ale primárně s tím, že se v krajině pohybuje mnohem více lidí než před několika lety, nikoli s množstvím budovaného zázemí.

Problémy zjistil NKÚ už ve fázi výběru projektů k podpoře. Ačkoliv ministerstvo zavedlo systém bodového hodnocení, nenastavilo v něm podle kontrolorů jednoznačná kritéria tak, aby byla skutečně vypovídající. Kritéria byla nastavená pouze v obecné rovině. "MŽP v hodnocení nezohlednilo atraktivnost, velikost ani návštěvnost zvláště chráněných území. Do hodnocení se nepromítla ani vzdálenost budoucích středisek od obdobných zařízení," podotkl úřad.

Resort oponuje, že přílohou každé žádosti o dotaci je kladné stanovisko orgánu ochrany přírody, bez kterého se projekt do hodnocení vůbec nedostane. Stanovisko vydává správce území, který má péči o dané území, ať už je jím národní park nebo chráněná krajinná oblast (CHKO). "U projektů návštěvnické infrastruktury je podstatné, že vyplývají z koncepčních dokumentů ochrany přírody a krajiny, které zohledňují nejen potřeby ochrany chráněných území, ale i názory obcí a dalších partnerů v území, se kterými správci území (správy NP, CHKO, kraje) plány péče projednávají. Za podstatné kritérium je nezbytné považovat soulad s plánovací dokumentací chráněného území," uvedlo ministerstvo. Vzdálenost návštěvnických center je podle něj ve vztahu k hodnocení hospodárnosti projektů zcela irelevantní, protože extrémně exponované lokality se mohou nacházet v relativní blízkosti. Navíc platí pravidlo, že pro jedno chráněné území může být vybudováno pouze jedno zařízení, což samo o sobě eliminuje nehospodárnost, reagovalo MŽP.

NKÚ uvedl, že například projekt "Environmentální návštěvnické, informační a vzdělávací centrum (Natura Park)" v Pardubicích nesplňoval podmínku ekologického kritéria, Státní fond životního prostředí (SFŽP) ho přesto doporučil k podpoře a ministerstvo ho nevyřadilo z dalšího procesu rozhodování. Podle NKÚ tak resort nerespektoval vlastní pravidla, čímž vytvořil nerovné podmínky pro žadatele o dotaci. Podle resortu jde o rozsáhlý a specifický projekt, použito bylo hodnoticí kritérium přiměřeně dané situaci.

Podle kontrolorů ministerstvo také výrazně nadhodnotilo finanční limit, který se používal pro hodnocení hospodárnosti projektů. Dále oproti předchozímu programovému období navýšilo hranici investičních nákladů na uvedené projekty tak, že převyšovala inflaci i oficiální údaje o nárůstu cen ve stavebnictví.

NKÚ posuzoval také udržitelnost a financování provozu návštěvnických středisek. Ministerstvo zajištění provozu středisek podporuje prostřednictvím národního programu. "Příspěvek kryje jen průměrně 20 procent celkových nákladů na provoz. Zbytek provozovatelé získávají z jiných zdrojů (příspěvky, granty, příjmy ze vstupného atd.). Podle NKÚ existuje riziko pro udržitelnost projektů, protože jsou závislé na poskytování státních dotací," uzavřeli kontroloři. K tomu ministerstvo uvedlo, že žádné nařízení ani metodický pokyn neukládá sledovat projekty po době udržitelnosti. "Tedy to, že nejsou projekty po ukončení doby udržitelnosti monitorovány, není žádné pochybení, MŽP se důrazně ohrazuje proti těmto závěrům," sdělil resort ČTK.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů