Pátek, 29. března 2024

Přírodu na Sněžce opět chrání sítě, vymezují návštěvnický prostor

Přírodu na Sněžce opět chrání sítě, vymezují návštěvnický prostor

Na Sněžce a v Obřím sedle u polské Slezské boudy v Krkonoších jsou od tohoto týdne opět ochranné sítě. V letní turistické sezoně mají zamezit neukázněným návštěvníkům v pohybu mimo vyznačené plochy, a tedy devastaci přírody. ČTK o tom dnes informovali zástupci Správy KRNAP (Krkonošského národního parku), kteří ve spolupráci s polskými kolegy zábrany vymezující návštěvnický prostor rozmístili.


"Na Sněžce bude asi 600 metrů sítí a u Slezského domu zhruba 500 metrů. Někteří návštěvníci stávající zábrany oddělující divokou přírodu od prostoru pro návštěvníky nerespektují. Proto jsme se rozhodli i letos rozmístit ochranné sítě," řekl dnes ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Ochranáři instalovali zábrany na obou místech už na loňskou a předloňskou hlavní turistickou sezonu, která připadá v Krkonoších na červenec a srpen. Na Sněžce jsou také stálé zábrany, které letos mají nahradit méně prostupné nerezové. Podle Drahného to ale problém zřejmě nevyřeší a na letní sezonu i nadále budou instalovány ochranné sítě.

Návštěvníkům vrcholu byl k volnému pohybu v minulosti vyhrazen prostor přibližně o velikosti poloviny fotbalového hřiště. "Mnozí to ale nerespektují a vstupují na alpínské trávníky či lezou po skalách. Proto správy obou krkonošských národních parků na letní turistickou sezonu oddělují prostor přírody od návštěvníků oranžovou ochrannou sítí. Tato metr vysoká síť posílila již instalované řetězové zábrany, které ale lidé ve velkých počtech překračovali," řekl ČTK Drahný.

Vrchol Sněžky je klidovým území KRNAP, kde není možno chodit volným terénem a není možné vstupovat mimo značené turistické cesty a vrcholové plato. Sněžka nemá podle zástupců Správy KRNAP ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a je pro středoevropské horstvo vzácný. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské. Často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Roste tam řada vzácných druhů rostlin charakteristických pro severskou tundru a alpínské trávníky. Některé z nich nikde jinde na světě nejsou. Na Sněžce se vyskytuje například rozrazil chudobkovitý, pampeliška krkonošská nebo jestřábník severský. Na skalách hnízdí pěvuška podhorní či linduška horská a kamenné sutě jsou domovem vzácných lišejníků rodů vousatec, pukléřka či šídlovec.

Podle Správy KRNAP je nutno přísně chránit nejen tamní rostliny a živočichy, ale také geologické jevy. Kameny se působením mrazu, vody a slunce neustále dlouhodobě hýbají a přetvářejí povrch Sněžky do mrazových půd, teras a kamenných polygonů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů