Pátek, 26. dubna 2024

Nepál chce přesunout základní tábor na Everestu kvůli tání ledovce

Nepál chce přesunout základní tábor na Everestu kvůli tání ledovce

Nepál se chystá přesunout základní tábor na nejvyšší hoře světa Mount Everestu. Jedním z důvodů jsou dopady globálního oteplování. Tábor, který v jarní horolezecké sezóně využívá až 1500 lidí, je umístěn na rychle se ztenčujícím ledovci Khumbu. Nový tábor má být v nižší nadmořské výšce, kde se nedrží led celoročně. Informoval o tom server BBC.

Vědci tvrdí, že tající voda destabilizuje ledovec, a podle horolezců se v základním táboře stále častěji objevují trhliny.

"Nyní se připravujeme na přemístění a brzy zahájíme konzultace se všemi zúčastněnými stranami," řekl představitel nepálského ministerstva cestovního ruchu Taranath Adhikari. "V podstatě jde o přizpůsobení se změnám, které v základním táboře pozorujeme. Je to nezbytný krok pro udržitelnost samotného oboru horolezectví," dodal.

Tábor se v současnosti nachází v nadmořské výšce 5364 metrů. Nový tábor by měl být o 200 až 400 metrů níže. Plány vycházejí z doporučení výboru, který vytvořila nepálská vláda pro monitorování horolezectví v oblasti Everestu.

Vědci zjistili, že ledovec Khumbu, stejně jako mnoho dalších ledovců v Himálaji, v důsledku globálního oteplování rychle taje a ztenčuje se. Studie vědců z univerzity v britském Leedsu z roku 2018 tvrdí, že úsek poblíž základního tábora se ztenčuje rychlostí jeden metr za rok.

Většinu ledovce sice pokrývají úlomky balvanů, ale jsou tam i oblasti s holým ledem. Právě jejich tání ledovec nejvíce destabilizuje, řekl výzkumník Scott Watson. "Když tato plocha taje, úlomky balvanů, které jsou na jejich vrcholu, se rozpohybují a padají dolů. Tání navíc vytváří vodní plochy. To může být pro horolezce nebezpečné," dodal.

Problém zhoršuje i přítomnost velkého počtu lidí v základním táboře, uvedl člen výboru Khimlal Gautam. "Obrovské množství paliv, jako je petrolej a plyn, které používají horolezci na vaření a topení, má určitě dopad na ledovec," řekl Gautam.

V oblasti současného základního tábora bude navíc podle odborníků v budoucnu přibývat lavin a pádů úlomků skal.

Hlavní nevýhodou níže umístěného tábora ale bude, že prodlouží délku výstupu ze základního tábora do prvního, dalšího záchytného bodu pro ty, kteří na horu vystupují.

Nepálská strana je v současné době stále nejvíce využívanou cestou pro většinu horolezců, kteří na Everest míří. Přibývá ale i těch, kteří výstup začínají v Číně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů