Úterý, 23. dubna 2024

14. prosinec - Mezinárodní den opic

Mezinárodní den opic je neoficiální mezinárodní svátek slavený 14. prosince a oslavuje opice včetně jiných nečlověčích primátů, jako jsou lidoopi, nártouni a lemuři. Opičí den je obzvláště oblíbený mezi ochránci zvířat, ekologickými aktivisty, výtvarnými umělci a uměleckými institucemi.

14. prosinec - Mezinárodní den opic

Mezi oslavence a podporovatele Monkey Day patří Jane Goodallová, Greenpeace, National Geographic, National Portrait Gallery v Londýně, Muzeum Louvre, Metropolitní muzeum umění a Smithsonian Institution.

Monkey Day vytvořili a popularizovali současní umělci Casey Sorrow (mezinárodně publikovaný ilustrátor a grafik) a Eric Millikin (okultní umělec a umělce s umělou inteligencí oceněný Pulitzerovou cenou), a to od roku 2000, kdy byli oba studenti umění na Michigan State University. Sorrow vtipně načmáral do kalendáře přítele Opičí den a pak nejprve oslavili svátek s ostatními studenty umění MSU, vytvořili umělecká díla opic, oblékli si opičí kostýmy a napodobili opičí chování. Svátek si každým rokem získával proslulost, protože Sorrow a Millikin zahrnuli Monkey Day do svých uměleckých děl a alternativních komiksů, které publikovali online a vystavovali na mezinárodní úrovni spolu s dalšími umělci.

Od té doby se opičí den široce slaví v zemích, jako jsou Spojené státy, Kanada, Itálie, Indie, Pákistán, Estonsko, Spojené království, Kolumbie, Thajsko a Turecko. Je to den, kdy se ,,dozvíte něco o těchto rozkošných a vysoce inteligentních primátech. Nebo můžete tento den využít k tomu, abyste se chovali jako opice."

Oslavy Opičího dne často zahrnují získávání peněz na záležitosti související s primáty. Greenpeace říká: ,,Den opic je ideální čas na to, abyste se vrhli do akce a pomohli chránit stanoviště primátů tím, že se stanete ochráncem lesa."

Svátek se také slaví kostýmními večírky, které mají pomoci upozornit na problémy související s opicemi, včetně lékařského výzkumu, práv zvířat a evoluce. Často se konají soutěže o to, kdo má nejlepší kostýmy, kdo se dokáže nejdéle chovat jako opice nebo předvést nejzábavnější dojem, nebo rychlé pletení opičích panenek. Mezi další aktivity Monkey Day patří trávení dne v zoo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů