Čtvrtek, 25. dubna 2024

10. května - Mezinárodní den argánie

V roce 2021 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace spojených národů 10. květen Mezinárodním dnem Arganie. Rezoluci, kterou předložilo Maroko, podpořilo 113 členských států OSN.

10. května - Mezinárodní den argánie

Arganový strom (Argania spinosa) je původní druh ze subsaharské oblasti Maroka na jihozápadě země, který roste v suchých a polosuchých oblastech. V jihozápadním Maroku je dominantní dřevinou endemického ekosystému, známého jako arganový les. Porosty byly v roce 1998 vyhlášeny biosférickou rezervací. Je odolný vůči drsnému prostředí pod nedostatkem vody, riziku eroze a chudým půdám.

Tento ekosystém neobyčejné krásy je důležitý nejen z hlediska ochrany, ale také pro výzkum a socioekonomický rozvoj, a to díky svému lesnickému, zemědělskému a živočišnému využití. Arganové lesy poskytují lesní produkty, ovoce a krmivo. Listy a plody jsou jedlé a vysoce ceněné, stejně jako podrost, a tvoří životně důležitou zásobu krmiva pro všechna stáda, a to i v obdobích sucha. Stromy se také používají jako palivové dřevo pro vaření a topení a má význam v medicíně.

Světově uznávaný arganový olej se získává ze semen a má mnohostranné využití, zejména v tradiční a doplňkové medicíně a v kulinářském a kosmetickém průmyslu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů