Sobota, 27. dubna 2024

12. května - Mezinárodní den zdraví rostlin

Organizace spojených národů určila 12. květen Mezinárodním dnem zdraví rostlin (IDPH) s cílem zvýšit celosvětové povědomí o tom, jak může ochrana zdraví rostlin pomoci skoncovat s hladem, snížit chudobu, chránit biologickou rozmanitost a životní prostředí a podpořit hospodářský rozvoj. Den je klíčovým dědictvím Mezinárodního roku zdraví rostlin 2020.

12. května - Mezinárodní den zdraví rostlin

Na rostlinách závisí naše zdraví i zdraví naší planety. Rostliny tvoří 80 % potravy, kterou jíme, 98 % kyslíku, který dýcháme a přesto jsou ohroženy. Kvůli škůdcům a chorobám rostlin je každý rok ztraceno až 40 % potravinářských plodin. To má dopad jak na zajišťování potravin, tak na zemědělství, hlavní zdroj příjmů pro zranitelné venkovské komunity.

Klimatické změny a lidská činnost mění ekosystémy a poškozují biologickou rozmanitost a zároveň vytvářejí nová místa pro rozmach škůdců. Mezinárodní cestování a obchod, jehož objem se za poslední desetiletí ztrojnásobil, také šíří škůdce a choroby. Potřebujeme chránit rostliny jak pro lidi, tak pro planetu a my všichni v tom máme svou roli.

Kniha aktivit - Zdravé rostliny, zdravá planeta (v angličtině)

Tato kniha aktivit byla navržena, napsána a ilustrována tak, aby dětem a mladým lidem přiblížila svět ochrany rostlin. Přestože je tato kniha určena věkové skupině mezi osmi a dvanácti lety, může být užitečná i pro starší děti a pedagogy. Lze ji považovat za první, jednoduchou příručku ochrany rostlin, navrženou u příležitosti Mezinárodního roku rostlinolékařství 2020.

Zdroj: https://www.fao.org/plant-health-day/en

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů