Čtvrtek, 25. dubna 2024

37 tipů, které vám pomohou bezpečně a efektivně odstranit odpad během úklidu

Již pozítří se koná Celosvětový úklidový den. Přinášíme ptoto tipy od jeho organizátorů, jak na to... Některé jsou ryze praktické, některé vcelku úsměvné...

37 tipů, které vám pomohou bezpečně a efektivně odstranit odpad během úklidu

Lidé, kteří jsou ve sběru odpadků noví nebo se účastní organizovaného úklidu, často nevědí, jak to udělat nejbezpečnějším a nejúčinnějším způsobem. Níže uvedené tipy vycházejí z dlouholetých zkušeností s individuálním sbíráním odpadků i s pomocí a (spolu)organizací větších úklidů. Tyto tipy jsou důležité a/nebo užitečné, pokud se zapojíte do organizovaného úklidu, ale mohou se vám také hodit, když plánujete odstranit odpadky někde sami.

Zdraví a bezpečnost

1. Zavolejte organizátorům aktivit, aby zrušili svou účast, pokud se necítíte dobře. Pokud jste nemocní, prací na slunci nebo dešti si můžete zhoršit svůj stav, dokonce můžete být nakažliví a riskovat zdraví ostatních. Nepořádek je stále chronickým problémem, takže budete mít další šance se zúčastnit.

2. Noste pevnou obuv nebo holínky, dlouhé kalhoty a tričko. Mějte na paměti, že se mohou ušpinit.

3. Zejména při organizovaných úklidech nepracujte bez košile nebo s odhaleným břichem, s košilí bez rukávů a/nebo s krátkými kalhotami. Vypadá to neprofesionálně, mohlo by to rušit a může to dokonce představovat nebezpečí.

4. Používejte pokud možno dobře padnoucí pracovní rukavice.

5. Nedoporučuje se nosit volné náhrdelníky a náramky, aby nedošlo k poškození nebo ztrátě.

6. Chcete-li správně komunikovat s ostatními dobrovolníky a slyšet jakýkoli blížící se provoz, nedoporučuje se pouštět hudbu, ať už se sluchátky nebo bez nich.

7. Za slunečného počasí používejte opalovací krém a pokud je předpověď počasí méně příznivá, zvažte vybavení do deště.

8. Ujistěte se, že máte dostatek pitné vody! Pokud jste unavení nebo je vám velmi teplo, jděte si sednout do stínu a napijte se vody.

9. Před čištěním nebo během něj nepoužívejte alkohol ani drogy. Ovlivňují vaše vnímání, ovlivňují vaše chování vůči ostatním dobrovolníkům a kolemjdoucím a mohou, zejména v horkém počasí, způsobit akutní zdravotní problémy.

10. Zejména při práci v zalesněných nebo travnatých oblastech zvažte použití repelentů proti komárům, mouchám a klíšťatům. Na konci dne klíšťata zkontrolujte.

11. Při odstraňování větších odpadků se ujistěte, že se v nich nebo pod nimi neskrývá žádný jedovatý had.

12. Informujte organizátory a další dobrovolníky ve vašem okolí, pokud najdete včelí nebo vosí hnízdo nebo jedovatého hada. Nepokoušejte se je odstranit nebo zabít sami, protože to může problém zhoršit. Jednoduše zůstaňte v bezpečné vzdálenosti a umožněte organizátorům problém vyřešit.

13. Pokud se náhodou zraníte, vydezinfikujte poranění jódem nebo alkoholem a překryjte je náplastmi. Nevyčištěná rána představuje mnohem větší riziko infekce. Ujistěte se proto, že vždy víte, kde najdete lékárničku. V případě vážnějšího zranění upozornit pořadatele a vyhledat odbornou péči.

14. Za dobrovolníky mladší 18 let odpovídají jejich rodiče/spolupracovníci.

15. Berete-li nářadí z domova, ujistěte se, že jsou všechny označeny vaším jménem. To zabraňuje zmatkům a pomáhá při identifikaci ztracených věcí.

Co a jak čistit

16. Téměř ve všech případech je pro každého rychlejší a jednodušší použít svůj vlastní pytel na odpadky.

17. Z místa shromažďování si vždy vezměte alespoň jeden pytel na odpadky navíc, abyste se nemuseli celou cestu vracet pokaždé, když je váš pytel plný. Jste také vyrovnanější, když jdete zpět s plným pytlem na odpadky v každé ruce.

18. Sbírání odpadků je mnohem rychlejší a snazší ručně než se sběračem, pokud se stelivo nenachází v příkopu nebo daleko v křoví nebo když nemáte vážné problémy se zády.

19. Použití hrábí na listí je zvláště užitečné v místech, kde se na malé ploše nachází spousta odpadků s nízkým nebo žádným plevelem. V jiných oblastech stojí použití hrábě více času.

20. Listí a větve nejsou odpadky ??a během čištění se neodstraňují.

21. Před sekáním je třeba z trávníků atd. odstranit odpadky. Pokud tak neučiníte, vzniká další práce a rizika, protože plast a papír se trhají na menší kousky, sklo se může rozbít a plechovky od pití se rozmlátí a vytvoří ostré hrany. Proto nejprve odstraňte co nejvíce odpadků a požádejte osobu, která seče, aby zbývající odpadky odhodila stranou pro pozdější odstranění.

22. Přestože je dobré recyklovat odpadky, obecně není možné správně recyklovat odpadky; kvalita plastu se vlivem slunečního záření rychle zhoršuje a poházené lahve, plechovky a tašky jsou často špinavé od písku a bláta. Úsilí při čištění sesbíraného odpadu tak převažuje nad ekologickými přínosy procesu recyklace. S výjimkou některých speciálních případů tak může být se všemi odpadky zacházeno jako s nerecyklovatelným odpadem a podle toho může být pytlováno.

23. Vylijte vodu a nápoje ve starých lahvích a plechovkách, abyste snížili hmotnost, a pokud možno je zploštěte nebo zmačkejte, aby se zmenšil objem. Nevyprazdňujte lahve, plechovky a sklenice olejem, barvou nebo jinými chemikáliemi nebo neznámým obsahem.

24. Malý odpad, také odpad. Při úklidu nejde jen o odstranění velkého, poutavého odpadu, jako jsou plastové lahve a jednorázové nádoby na potraviny. Odstraňte také nedopalky cigaret, obaly od bonbonů, střepy skla a další drobné odpadky.

25. Do plechovky nebo rozpůlené plastové láhve nebo něčeho podobného dejte střepy skla, staré hřebíky a jiné ostré předměty a před vložením do pytle na odpadky dejte plechovku nebo láhev např. do starého igelitového pytle. Tím se zabrání proražení skla a hřebíků pytlem na odpadky a sníží se možnost, že se lidé při manipulaci s pytlem na odpadky zraní.

26. Odpadky, které jsou příliš velké a nevejdou se do pytle na odpadky, jsou umístěny vedle naplněných pytlů na odpadky pro pozdější likvidaci.

27. Pytle na odpad jsou také vyrobeny z plastu. Měli byste je proto dobře naplnit, aby jich bylo potřeba méně. Nemusí být zcela naplněny, pokud by to způsobilo, že by byly příliš těžké na manipulaci.

28. Rozdělte oblast, kterou budete uklízet s ostatními, na několik částí, přičemž každá osoba bude dělat jinou část. Sníží se tak šance, že si navzájem překážíte nebo že přehlédnete místo.

29. Při sbírání odpadků choďte pomalu a pozorně se rozhlížejte kolem sebe. To vám umožní najít mnohem více, než když budete chodit rychleji.

30. Pokud přejdete přes cestu a sesbíráte všechen odpad, který vidíte, téměř vždy najdete ještě o něco více, když půjdete stejnou cestou opět v opačném směru. Je proto dobrou praxí při úklidu vždy projít cestu oběma směry. Pokud se po cestě ještě jednou projde jiná osoba, stále najde další odpadky.

31. Uklízet společně s někým jiným je zábavnější, ale může být také rozptýlením, což vede k vynechání odpadků. Pokud se spojíte, měli byste si každý vybrat jinou stranu cesty (nebo kamkoli půjdete), abyste sbírali odpadky. Tím si zajistíte, že najdete více, než když oba kontrolujete obě strany cesty.

32. Zvedněte svůj pytel na odpadky, netahejte jej po zemi nebo vegetací, protože by mohlo dojít k jeho roztržení a vysypání obsahu.

33. Pokud uklízíte společně s někým jiným a stále máte u sebe prázdný pytel na odpadky, vysypte obsah pytlů dohromady, až budou oba zpola plné, zavažte výsledný plný pytel na odpadky a nechte jej, dokud ho nevyberete. až později. Tímto způsobem můžete oba pokračovat v práci s mnohem lehčím pytlem na odpadky, takže se neunavíte tak rychle.


Prevence nového znečištění

34. Ujistěte se, že sami nevytváříte odpadky, jako jsou nedopalky cigaret nebo prázdné obaly od oběda.

35. Udělejte si čas na to, abyste zainteresovaným kolemjdoucím vysvětlili, co děláte a proč to děláte. Problém s odpadky nejlépe vyřešíte tím, že přesvědčíte lidi, aby se náležitě starali o své odpadky a životní prostředí.

36. Plné pytle na odpadky by měly být vždy řádně svázány, aby se zajistilo, že z nich během přepravy odpadky nevyletí.

37. Na konci úklidu nenechávejte naplněné pytle na odpadky a sesbíraný objemný odpad dlouho bez dozoru. Počkejte, až se shromáždí, vezměte si je s sebou nebo se zeptejte místních obyvatel, zda je možné odpadky dát do jejich kontejneru na odpadky nebo na jejich pozemek, dokud popelářský vůz nepřijede. Zabráníte tak toulavým psům a tulákům, aby roztrhali pytle, nebo nezbedníkům, aby je odhodili do příkopu.

Autor: Auke Hielkema

O autorovi:

Auke Hielkema je holandský státní příslušník, který již více než 15 let žije v Surinamu (řídce osídlená tropická země na severu Jižní Ameriky). Jako milovníka přírody a přírodovědce mu vadil nepořádek, na který neustále narážel, a tak jej začal odstraňovat. Poté se také začal podílet na organizovaných úklidech WCD a sám začal organizovat nepravidelné úklidy oblíbených rekreačních oblastí. Jeho zkušenosti ho přiměly sestavit v holandštině seznam tipů a triků pro bezpečný a efektivní sběr odpadků. Nyní tento seznam aktualizoval a přeložil do angličtiny. Protože jeho zkušenosti s odstraňováním odpadků jsou z velké části omezeny na Surinam, má zájem tento seznam rozšířit o tipy od lidí z jiných částí světa. Lze ho kontaktovat prostřednictvím jeho e-mailu groenhart(at)yahoo(tečka)com a prostřednictvím Messengeru na Facebooku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů