Pátek, 26. dubna 2024

Pro turisty bezpečné ponechávání dřeva v lese po kalamitě je možné

Pro turisty bezpečné ponechávání dřeva v lese po kalamitě je možné
Způsob, jak zajistit bezpečnost turistů a zároveň ponechat stromy odumřelé po napadení kůrovcem v lese, prověřily v přírodní rezervaci Oheb v CHKO Železné hory Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Lesy České republiky, s. p.. Podél turistické stezky na hranicích rezervace byla ponechána zhruba pět metrů vysoká torza stromů.
,,Původně se měl úplně skácet les v pásu širokém na výšku stromů podél turistické cesty v délce osm set metrů, aby nehrozilo, že uschlé stromy spadnou na stezku. Naší podmínkou ale bylo, že tu zůstanou stát alespoň několik metrů vysoká torza - pro přírodu to bude šetrnější než pokácení celých stromů a zároveň to bude bezpečné," vysvětluje Aleš Kopecký z AOPK ČR.
Obsluha harvestoru zajistila práce na jedničku. Část dřeva smrku byla po těžbách odvezena, ale podstatná část zůstane v rezervaci k zetlení. Podařilo se bez poškození zachovat mladé buky a jedle, jejichž výsadbu před 15 lety financovala AOPK ČR, Správa CHKO Železné hory.
,,Bezpečnost turistů je na prvním místě. Proto jsme museli souše podél značených cest vytěžit, a to s ohledem na přírodu a zachování přirozeně se obnovujících dřevin i vysázených stromků," uvedl Karel Fišer, ředitel oblastního ředitelství Lesů ČR pro východní Čechy.
Stojící vysoké ,,pařezy", ležící odumřelé dřevo i stojící kůrovcové souše zajistí vlhkost a stín. Ty pomohou v růstu nové generaci lesa, která zde již mezi suchými smrky vzniká. Torza stromů a smrkové souše budou chránit přirozené listnaté lesy v rezervaci před nárazovým větrem. Odumřelé dřevo je pak také substrátem pro růst vzácných druhů hub či vývoj hmyzu.
,,Ze studií rezervací zde v CHKO víme, že se v nich vyskytuje 300 až 400 druhů hub, z nichž obvykle polovina vyžaduje ke svému vývoji odumřelé dřevo, kterého je v běžných hospodářských lesích málo. Proto mají tyto druhy šanci přežít hlavně v rezervacích," dodává Kopecký.

Návštěvníky rezervace prosíme, aby se drželi pouze značených turistických cest, které jsou nyní bezpečné.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů