Sobota, 27. dubna 2024

26. srpna - Mezinárodní den psů

Pes je nejlepší přítel člověka. Je jako poslední chybějící část skládačky puzzle, která dodává lidskému životu pocit naplnění. A právě proto si psi zaslouží mít svůj mezinárodní svátek - Den psů.Tento svátek byl uznán v roce 2004 a slaví se 26. srpna.

26. srpna - Mezinárodní den psů

Den psů v roce 2004 vyhlásila populární americká odbornice na chov domácích mazlíčků Colleen Paigeová. Je odbornicí na chování domácích mazlíčků a bojuje za ochranu zvířat a jejich práv.

Zkuste se zamyslet nad tím, kolik toho psi přinášejí pejsci do našeho každodenního života. Nejenom, že jsou perfektní kamarádi pro celou rodinu, ale jsou to i záchranáři na různých pohotovostních službách, jsou to strážníci na policii, letištích a věznicích, jsou "očima" nevidomých lidí a "ušima" lidí, kteří neslyší. Psi jsou celkově jednou velkou oporou pro zdravotně postižené. Psi pro lidstvo dělají opravdu hodně a proto si zaslouží Mezinárodní den psů.

Způsobů jak jej oslavit je opravdu hodně: můžete třeba objednat vašeho pejska do psího kadeřnictví, koupit mu dárky a dobroty nebo třeba strávit den v útulku s těmi, kdo neměl takové štěstí žít v milující rodině. A pokud pejska ještě nemáte můžete jít do útulku a pejska si adoptovat.

Den psů můžete také oslavit převodem peněz nebo darem na charitu zvířat podle vašeho výběru. Existuje spousta útulků a charitativních organizací, které se starají o nemocná a opuštěná zvířata a hledají jim nový domov.

Podívejme se na několik neuvěřitelných faktů o psech, které vám pomohou lépe porozumět těmto úžasným tvorům.

Věděli jste například, že nejúspěšnějším lovcem na světě je africký lovecký pes? Tito psi jsou úspěšní v 50 až 70 % svých lovů. Dokonce za to drží Guinnessův světový rekord.

Další Guinnessův světový rekord patří Saluki za nejstarší psí plemeno. Toto plemeno se datuje do roku 329 př.nl. Tehdy ve starověkém Egyptě byli tito psi drženi jako královští mazlíčci. Říká se, že toto plemeno je ještě starší, protože na jihu Iráku se nacházejí pozůstatky psa, který se tomuto plemenu velmi podobá a lze je datovat do doby 7 000 let před naším letopočtem. Neuvěřitelné, že?

Existují také některé odlišné rysy, které jsou spojeny s konkrétními plemeny psů. Například šarpej (Shar-Peis) a čau-čau (Chow Chows) mají černé jazyky. 30 % dalmatinů je hluchých na jedno ucho. Anebo jste věděli, že pokud by v dálkovém dostihu soutěžili gepard a chrt, vyhrál by chrt? Je to proto, že chrti jsou opravdu neuvěřitelní v běhu na dlouhé tratě, dokáží udržet tempo cca 55 km/h.

Zdroj: https://pamlskovace.cz/, redakčně upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů