Pátek, 19. dubna 2024

Novinky letošní sezóny Průhonického parku

Novinky letošní sezóny Průhonického parku

Průhonické Alpinum zaplavily barvy jarních květů a zanedlouho je doplní odstíny tisíců rododendronů. Flóra parku ale není to jediné, z čeho se návštěvníci mohou v Průhonickém parku tuto sezónu těšit. Čekají je také nově opravené cesty, obnovené zajímavé partie parku, spousta akcí pro malé a velké i pohodlnější nákup vstupenek.

Již tuto sobotu zahájí letošní návštěvnickou sezónu 11. ročník Jarního běhu Průhonickým parkem. Závodníci si mohou vybrat z 3 různých tratí, připraven je také doprovodný program a občerstvení.
Jaro si naplno vychutnají všichni, kteří zavítají v květnu a červnu do Průhonické botanické zahrady na provázení po unikátních sbírkách kosatců a pivoněk. Druhá červnová neděle patří Víkendu otevřených zahrad, kdy budou přístupné části zámku a parku, kam se běžně návštěvníci nedostanou.
Po celý rok jsou připraveny také další tradiční akce jako divadelní představení na Malém nádvoří, Japonský den, pomologické dny, vědecké dílny, koncerty vážné hudby nebo výstavy v Galerii Natura.
,,Návštěvníkům parku se snažíme připravit zajímavé akce v průběhu celého roku, aby se mohli těšit z jeho proměnlivosti. Kromě tradičních akcí je letošní novinkou Vinná stezka v délce 5 kilometrů, na které budou moci návštěvníci první zářijový víkend ochutnat špičková vína od 16 vinařství. Nezapomněli jsme ani na naše malé návštěvníky a na druhou polovinu roku jsme pro ně přichystali dětská divadelní představení," říká Jiří Šmída, vedoucí Správy Průhonického parku Botanického ústavu AV ČR.
Průhonický park prochází v posledních dvou letech rozsáhlou obnovou. V této sezóně se mohou návštěvníci těšit na opravené parkové cesty, opěrné zídky i oživené kompozice a bezpečnější prostředí díky ošetření a odstranění rizikových stromů.
,,Dramatickou proměnou prošla Hlavní vyhlídka na zámek. Její oživení v duchu myšlenek zakladatele parku znamenalo celkové otevření prostoru, a tak optické prodloužení pohledu o dosud skryté partie Podalpinské louky, leknínového zálivu a menšího z rybníků. Zásah se neobešel bez intenzivního zmlazení či přesadby rododendronů a celkového vyčištění průhledu. Výsledek je ohromující," doplňuje Jiří Šmída.
Práce nadále pokračují se stejnou intenzitou i v druhé části parku, kde probíhá obnova cest, výsadba více než stovky vzrostlých stromů, výsadba oplocenek stabilizující důležitou kompozici porostů a oprava drobných historických staveb.
Pokud návštěvníci zavítají do parku v těchto dnech, mohou obdivovat rozkvetlé koniklece, mochny, pupkovce, sasanky, prvosenky a mnoho dalších rostlin Alpina, které se svojí rozlohou řadí k největším alpinům na přirozené skále v Evropě. K plnohodnotné procházce jim poslouží nový průvodce po rostlinách Alpina, který nedávno vydal Botanický ústav AV ČR a je k dostání na prodejně parku.
V přízemí zámku mohou návštěvníci zavítat do Návštěvnického centra, Galerie Natura, expozice věnované zakladateli parku, Botanických příběhů, kde se dozví více o výzkumu Botanického ústavu AV ČR, který zde sídlí.
Návštěvníci mohou vstupenky do parku zakoupit na prodejně, online a nově také v automatu u hlavního vstupu do parku.
Více informací naleznete na http://www.pruhonickypark.cz/ a v kalendáři akcí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů