Čtvrtek, 9. května 2024

29. srpna - Den více bylinek, méně soli

Nízký obsah soli neznamená bez chuti. Najděte nové zdravé recepty nebo udělejte zdravější své staré recepty tím, že nahradíte trochu soli chutnými a zdravými bylinkami.

29. srpna - Den více bylinek, méně soli

Jíst zdravou a vyváženou stravu se často snadněji řekne, než udělá - příprava čerstvého a výživného jídla vyžaduje přemýšlení, čas a úsilí, zatímco méně zdravé varianty jsou často mnohem jednodušší a pohodlnější! Ale jíst zdravě nemusí být nuda! Zvyknout si na vaření s menším množstvím soli dělá tělu dobře - a chuťové buňky si možná neuvědomují, o co přicházejí. Je čas užít si Den více bylinek a méně soli!


Historie Dne více bylinek a méně soli
Tento den vznikl ve snaze snížit množství soli ve stravě průměrného člověka. Kromě přidávání soli při jídle je sůl také často používanou složkou mnoha předem připravených hotových jídel. To znamená, že mnoho lidí přijímá ve stravě více sodíku, než si uvědomují.

Den více bylinek, méně soli je ideální den, kdy začít věnovat více pozornosti příjmu soli a zároveň být kreativní s jinými způsoby ochucení jídla.

Jak oslavit Den více bylinek, méně soli
Přemýšlíte, jak oslavit Den více bylinek, méně soli? Vyzkoušejte tyto zajímavé a inspirativní nápady, jak udělat pokrmy trochu zdravější:

Začněte vařit doma
Více bylinek, méně soli Day vybízí každého, aby udělal jednoduchý krok k obnovení rovnováhy mezi solí a bylinkami. Toho lze dosáhnout použitím bylinek v domácích pokrmech namísto soli. Ve skutečnosti je vaření doma jediným skutečným způsobem, jak kontrolovat používání soli, protože restaurace a výrobci hotovek často používají velké množství soli, které nelze změnit.

Ale to je v pořádku, protože vaření doma může být jednoduché, chutné a příjemné - zvláště pro ty, kteří vědí, že dělají něco dobrého pro své tělo.

Vypěstujte si na zahradě čerstvé bylinky
Pěstování různých čerstvých bylinek nezabere mnoho místa ani úsilí a trocha rozmarýnu, tymiánu, máty nebo jiných bylinek dokáže obohatit pokrm stejně jako velká dávka soli. Pěstování bylinek doma může být ve skutečnosti poměrně jednoduché - a mnohem levnější než nákup čerstvých bylinek v obchodě s potravinami.

Pro ty, kteří mají plnohodnotnou zahradu, je to na léto jako stvořené. Ale i zahradníci budou muset mít skleník nebo prostor uvnitř, aby měli přístup k čerstvým bylinkám po celý rok.

Omezte sůl pomocí několika jednoduchých tipů
Omezení soli ve stravě se může zdát ohromující, jako by ze života zmizela veškerá chuť. Ale nemusí to tak být! Vyzkoušejte tyto nápady na omezení příjmu soli:

  • Minimalizujte používání baleného masa. Čerstvé kusy kuřecího, vepřového a hovězího masa mají mnohem nižší obsah soli než konzervované maso, jako je slanina, šunka nebo lahůdky.
  • Zkontrolujte sáčky se mraženou zeleninou na obsah soli. Ujistěte se, že jsou ,,čerstvě zmrazené" místo toho, aby byly před zmrazením konzervovány solí.
  • Porovnejte značky. Některé značky zabalí produkt plný soli, když to prostě není nutné. Zvykněte si číst štítky na všech připravených produktech včetně polévek, mražených potravin, směsí potravin v krabicích a dokonce i hotových mléčných výrobků, jako je tvaroh.
  • Vyzkoušejte koření bez soli
  • Vytvoření kořenící směsi bez soli je skvělý způsob, jak začít s novými návyky při vaření. Vyzkoušejte tento návod na namíchání aromatického koření bez soli.

Smíchat dohromady:

1 lžíce česnekového prášku
1/2 lžičky sušené petrželky
1/2 lžičky sušené bazalky
1/4 lžičky mletého tymiánu
1 lžička mletého muškátu
1 lžička cibulového prášku
1 lžička sušené šalvěje
1 lžička černého pepře, mletého
1/4 lžičky kajenského pepře
Smíchejte dohromady a můžete použít jako náhradu kuchyňské soli nebo při vaření.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů