Pondělí, 29. dubna 2024

4. pátek v září - obejmi vegetariána/ku

Pokud znáte vegetariána, či vegetariánku, obejměte je! Dnešní den je totiž poctou těm, kteří učinili krok k životu bez krutosti a naopak ohleduplnosti k Zemi tím, že vyřadili maso ze svého pravidelného jídelníčku.

4. pátek v září - obejmi vegetariána/ku

Zkuste se na jeden den stát vegetariánem a zvažte důvody, proč si vybrat tento životní styl: zdraví, životní prostředí, finanční úspora a další. Mnoho lidí na světě má tendenci věřit, že neexistuje žádný důvod, proč by lidstvo mělo nadále jíst zvířata. A spolu s tímto přesvědčením existuje spousta platných argumentů na podporu tohoto postoje. Hug a Vegetarian Day začíná tím, že pomáhá lidem naučit se, o čem to je, žít vegetariánským životním stylem.


Životní prostředí i osobní zdraví lidského těla mohou mít velké výhody z vyloučení masa a živočišných produktů z jídelníčku. Navíc v dnešním masném průmyslu bývá velká krutost a toto množství utrpení by se dalo snadno zmírnit, kdyby se více lidí zavázalo k tomu, že se budou vyhýbat konzumaci masa.

Historie Hug A Vegetarian Day
Historie Hug a Vegetarian Day je spjata s historií PETA, organizace, která tento den založila. PETA znamená ,,Lidé pro etické zacházení se zvířaty" a její historie sahá až do roku 1949, kdy ji založila Ingrid Newkirk.

Být vegetariánem není vždy snadné. V mnoha případech bývají možnosti stravování v restauracích omezené a někdy se dokonce zdá, že existuje zvláštní sociální nevraživost vůči těm, kteří se rozhodnou nekonzumovat zvířata. Od doby, kdy se vegetariánství začalo stávat pro některé lidi oblíbeným dietním krokem, na trh vstoupilo mnoho vegetariánských potravin. Dnes je poměrně snadné najít alternativu k masným produktům.

Takže dnes je den, abychom tyto statečné duše objali! Uvědomujeme si, s jakými obtížemi se někdy potýkají ve svém závodě za záchranou našich zvířecích přátel, je načase uznat a poděkovat jim za zvířecí životy, které zachraňují, a za způsob, jakým jejich strava pomáhá chránit životní prostředí planety.

Jak oslavit den objímání vegetariánů
Obejměte vegetariána
První na pořadu dne, ti, kteří mají přítele nebo člena rodiny, který je vegetarián, by je měli obejmout! Dělají dobrou věc pro Zemi a pro zvířata.

Proč se jich na to nezeptat a nezjistit, jakými způsoby je možné jim poskytnout podporu? Nebo, ještě lépe, vezměte je na oběd do vegetariánské restaurace, abyste jim ukázali, jak moc si jich vážíte, a můžete si o tom u jídla promluvit.

Tento den jezte vegetariánská jídla
Pro ty, kteří nejsou připraveni zavázat se k plnému životnímu stylu stát se vegetariánem, je stále možné si to jednoho dne užít tím, že uvidíte, jaké to je. Naplánujte si na tento den tři jídla, při kterých se vyhnete konzumaci masa. Nebo, chcete-li se stát veganem (což je ještě zdravější), odstraňte veškeré mléčné výrobky, vejce nebo jiné potraviny, které by mohly obsahovat vedlejší živočišné produkty.

Opravdu, pro mnoho lidí není nejíst maso tak těžké, jak by se mohlo zdát. Jen nezapomeňte nahradit toto maso bílkovinami z jiných zdrojů, jako jsou fazole, luštěniny, sója, obiloviny, ořechy, semena, zelenina a další.

Podívejte se na vegetariánský dokument
Pro lidi, kteří se chtějí o této důležité problematice vzdělávat, může být dokument to pravé. Vyzkoušejte tyto dokumentární filmy pro více informací a porozumění:
Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014). Tento film odhaluje skrytá fakta související s živočišným průmyslem, jeho souvislostí s ničením klimatu a co se s tím dá dělat.
Pozemšťané (2005). Tento dokument, který pořádá americký herec Joaquin Phoenix, odhaluje základní ekonomické výhody a závislost, kterou lidé na zvířatech mají, a také některé grafické informace o tom, jak se s těmito zvířaty špatně zachází.
Forks Over Knives (2011). Tento film, který nabízí ověřitelné informace a výsledky studií o zdravotních přínosech rostlinné stravy, údajně ze slavné britské osobnosti Russella Branda udělal vegana.
Game Changes (2018). Tento stejně přesvědčivý dokument, který má méně společného se záchranou země a více se týká zdravotních přínosů, byl natočen řadou slavných jmen, včetně Arnolda Swarzenneggera, Chrise Paula, Jamese Camerona, Jackieho Chana a dalších. Nabízí informace od lékařů a sportovců o jejich změněném chápání jídla.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů