Čtvrtek, 16. května 2024

4. srpna - Den nezávislosti na mase

Dobré pro vaše tělo, dobré pro planetu, dokonce dobré pro rozpočet: podívejte se, o čem je vegetariánský a veganský životní styl tím, že si uděláte jeden den ,,nezávislý" na mase.

4. srpna - Den nezávislosti na mase

Každý rok více a více lidí přijímá vegetariánský a veganský životní styl, a to jak kvůli zvýšeným zdravotním přínosům, které pocházejí z vyloučení nebo omezení masa z jejich jídelníčku, tak kvůli morálním a environmentálním důsledkům, které z toho plynou. I když jste prakticky obligátní masožravci, Independence from Meat Day je vaší příležitostí vyzkoušet jiný druh kuchyně, která se zaměřuje na nejíst roztomilá neškodná zvířata. Koneckonců, nemůže uškodit, když ho vyřadíte z jídelníčku jen na jeden den, ale zvířatům může pomoci všude.


Historie Dne nezávislosti na mase
Není žádným překvapením, že Den nezávislosti na mase připadá na jeden z nejoblíbenějších dnů na světě pro grilování masa venku. Zapálení vegani a vegetariáni pevně věří, že konzumace masa je jako závislost a pro naše tělo a naše prostředí je to nejhorší možná věc. I když věda netvrdí, že konzumace masa je pro nás sama o sobě nebezpečná, je třeba uvést několik pádných argumentů, zejména pokud jde o grilované maso.

Na straně nebezpečí pro svět však existuje spousta důkazů, které to podporují. Koneckonců, samotné množství vody používané při komerční výrobě masa a živočišných produktů je obrovské, stejně jako obrovské množství půdy, které zabírá. Ve skutečnosti se odhaduje, že nadýmání krav způsobuje mnohem více emisí skleníkových plynů než všechna auta na světě dohromady.

Dále bylo prokázáno, že uhlík, který se tvoří na mase, když je grilováno, má výrazně vyšší obsah karcinogenů než maso připravené jakýmkoli jiným způsobem, takže grilované maso je pro vás, pokud nic jiného, mnohem horší než jakýkoli jiný druh úpravy masa.

Jak oslavit Den nezávislosti na mase

No, to je místo, kde se teď věci zjednodušují, že? Musíte strávit celý den tím, že nebudete konzumovat žádné maso. Pokud vám to zní jako osud horší než smrt, určitě nejste sami. Během našeho experimentu jsme však měli opravdu fantastický zážitek s rýžovými sušenkami a různými míchanými hummusy, a to byl jen začátek naší kuchyně.

Pak jsme vzali lilek a grilovali jsme ho po marinování v lahodné směsi sójové omáčky a řady koření a použili jsme ho místo hamburgeru. Byli jsme opravdu překvapeni, jak chutné může být vegetariánské jídlo!

Grilujte zeleninu

Zelenina má stigma, že je nudná a není tak chutná jako maso. To samozřejmě není pravda. Trik je zacházet se stejnou láskou, péčí a pozorností jako se steakem. S kořením a pálivou omáčkou si nevšimnete, že maso chybí.

Smíchejte je s chutnými omáčkami

Případně se zelenina perfektně hodí k omáčkám, protože nasákne dobrotu a změkne. Kari je ukázkovým příkladem pro všechny nadšence ze subkontinentu, zatímco smažení bude kombinovat chutě s různými texturami.

Neuvěřitelná věc na těchto stylech vaření je, že čím více zeleniny se na pánvi nakupí, tím aromatičtější je pokrm.

Pozvěte celou rodinu

Nejen, že je to zdravější alternativa pro všechny, ale sdílení zkušeností umocní akci. Udělejte si z toho BYOB (Bring Your Own Barbeque) a každý dorazí s vlastními pokrmy nebo variacemi receptů.

Proč záleží na Dni nezávislosti na mase?

Existuje jednoduchá odpověď - učí fantastické návyky. Přemýšlejte na chvíli o hubnutí. Lidé se celý rok snaží shodit pár kilo, aniž by dosáhli úspěchu. Porovnejte to s výzkumem Výzkumného institutu preventivní medicíny v Kalifornii, který ukazuje, že bezmasé diety motivují účastníky ke ztrátě 10 kg za rok.

Nestane se to za den, ale svátek lidem ukazuje, že zdržet se masa je možné. Zde je několik dalších výhod, které jsou stejně účinné jako překvapivé:

Snížení nákladů: vegetariánská strava je levnější.

Vášeň pro vaření: zelenina potřebuje lásku, aby dodala stejnou chuť jako maso. Výsledkem je, že více milovníků zeleniny je v kuchyni proaktivní a rozvíjí vášeň pro vaření. Opět je to neuvěřitelný způsob, jak snížit výdaje na domácnost, ale je to také fantastický koníček pro duševní zdraví.

Proč se letos nezúčastnit? Možná to už nikdy nezkusíte, ale možná navždy změníte svůj životní styl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů