Dobré pro vaše tělo, dobré pro planetu, dokonce dobré pro rozpočet: podívejte se, o čem je vegetariánský a veganský životní styl tím, že si uděláte jeden den ,,nezávislý" na mase.
4. srpna - Den nezávislosti na mase
Každý rok více a více lidí přijímá vegetariánský a veganský životní styl, a to jak kvůli zvýšeným zdravotním přínosům, které pocházejí z vyloučení nebo omezení masa z jejich jídelníčku, tak kvůli morálním a environmentálním důsledkům, které z toho plynou. I když jste prakticky obligátní masožravci, Independence from Meat Day je vaší příležitostí vyzkoušet jiný druh kuchyně, která se zaměřuje na nejíst roztomilá neškodná zvířata. Koneckonců, nemůže uškodit, když ho vyřadíte z jídelníčku jen na jeden den, ale zvířatům může pomoci všude.
Jak oslavit Den nezávislosti na mase
No, to je místo, kde se teď věci zjednodušují, že? Musíte strávit celý den tím, že nebudete konzumovat žádné maso. Pokud vám to zní jako osud horší než smrt, určitě nejste sami. Během našeho experimentu jsme však měli opravdu fantastický zážitek s rýžovými sušenkami a různými míchanými hummusy, a to byl jen začátek naší kuchyně.
Pak jsme vzali lilek a grilovali jsme ho po marinování v lahodné směsi sójové omáčky a řady koření a použili jsme ho místo hamburgeru. Byli jsme opravdu překvapeni, jak chutné může být vegetariánské jídlo!
Grilujte zeleninu
Zelenina má stigma, že je nudná a není tak chutná jako maso. To samozřejmě není pravda. Trik je zacházet se stejnou láskou, péčí a pozorností jako se steakem. S kořením a pálivou omáčkou si nevšimnete, že maso chybí.
Smíchejte je s chutnými omáčkami
Případně se zelenina perfektně hodí k omáčkám, protože nasákne dobrotu a změkne. Kari je ukázkovým příkladem pro všechny nadšence ze subkontinentu, zatímco smažení bude kombinovat chutě s různými texturami.
Neuvěřitelná věc na těchto stylech vaření je, že čím více zeleniny se na pánvi nakupí, tím aromatičtější je pokrm.
Pozvěte celou rodinu
Nejen, že je to zdravější alternativa pro všechny, ale sdílení zkušeností umocní akci. Udělejte si z toho BYOB (Bring Your Own Barbeque) a každý dorazí s vlastními pokrmy nebo variacemi receptů.
Proč záleží na Dni nezávislosti na mase?
Existuje jednoduchá odpověď - učí fantastické návyky. Přemýšlejte na chvíli o hubnutí. Lidé se celý rok snaží shodit pár kilo, aniž by dosáhli úspěchu. Porovnejte to s výzkumem Výzkumného institutu preventivní medicíny v Kalifornii, který ukazuje, že bezmasé diety motivují účastníky ke ztrátě 10 kg za rok.
Nestane se to za den, ale svátek lidem ukazuje, že zdržet se masa je možné. Zde je několik dalších výhod, které jsou stejně účinné jako překvapivé:
Snížení nákladů: vegetariánská strava je levnější.
Vášeň pro vaření: zelenina potřebuje lásku, aby dodala stejnou chuť jako maso. Výsledkem je, že více milovníků zeleniny je v kuchyni proaktivní a rozvíjí vášeň pro vaření. Opět je to neuvěřitelný způsob, jak snížit výdaje na domácnost, ale je to také fantastický koníček pro duševní zdraví.
Proč se letos nezúčastnit? Možná to už nikdy nezkusíte, ale možná navždy změníte svůj životní styl.