Úterý, 30. dubna 2024

Brno - Katastrofa jménem ceník

Brno - Katastrofa jménem ceník

Katastrofa jménem ceník

moto : Od letošního roku vešla v platnost novela zákona o odpadech,která určuje výrobcům,prodejcům a distributorům elektrických a elektronických zařízení,jak s nimi má být nakládáno při likvidaci. Pro běžného obyvatele z České Třebové a z Ústí nad Orlicí však tato novinka nepředstavuje žádnou změnu. Ti mohou i nadále (bez zvláštního poplatku) používat sběrné dvory.(zdroj www.oik.cz)

Dobrá zpráva ? Pro Brňáky ne! Poplatky za odpad v Brně dělají 500 korun na osobu a rok a to jen proto, že zákon toto určuje jako nejvyšší hladinu. Jinak bychom platili ještě víc. Oficiální zdůvodnění je, že Brno většinu odpadu spaluje, což je oproti skládkování finančně nevýhodné. To ovšem občany nemusí zajímat. Zajímavější je zpráva, že Brno má 47 recyklačních dvorů, což je nejvíc v ČR. Jejich provoz ovšem něco stojí. Tohle už občany může zajímat. Jde totiž o to, že mají nadstandardní servis pro separované ukládání odpadů. Jenže brněnští obyvatelé platí pořád stejně, ať separují nebo ne . Vlastně ne! Ti co separují teď budou platit víc. Každý dobrý skutek, jak známo, musí být po zásluze potrestán. Jak je to možné ?

Nejlépe se tahají peníze z poctivých občanů. Ti platí. Zajímalo by mne, jak se budou vybírat peníze od těch co neseparují, co spalují nebezpečný odpad, co zakládají černé skládky. To by mne opravdu zajímalo. A mělo by to zajímat i městské radní. A měli by se snažit, aby separace byla ještě lepší a ještě lepší. Místo toho rada města Brna schválil ceník za odložení odpadů, platný od září tohoto roku, kde se občan dozví, že za kilo vyjetého oleje zaplatí ve sběrném středisku 15 korun , za pneumatiky osobních aut 30-55 korun, za zeminu a kamení l,5 Kč na kilogram, za stavební suť rovněž tak. Za vyřazenou ledničku zaplatí 7,5 koruny za kilo, což se muže vyšplhat až na pětistovku, za televizi 12 korun za kilo, což u “pancéřovaných” televizorů sovětské výroby může dělat tři až čtyři stovky.

Jak na tuto blamáž rady zareagují Brňáci? Ti poctiví budou platit dál, stavební suť odvezou do sběrného střediska a zaplatí. Ledničku odvezou prodejci a když ji odmítne převzít, dovezou ji do střediska a zase zaplatí. Ti vychytralí budou plně recyklovatelnou stavební suť házet do popelnice, ledničku freon nefreon rozeberou a po částech nahází také do popelnice a mají to - zadarmo. Ti nepoctiví budou všechno vozit do lesa. A máme co jsme chtěli, respektive nechtěli. Rada udělala všechno proto, aby zvýhodnila nepoctivé a skásla poctivé.

Vážený občane města Brna, ty jež poctivě platíš 500 korun a pak poctivě ještě jednou v separačním dvoře, popřemýšlej o tom, jak funguje vedení tohoto města. A popřemýšlej až budeš separovat volební lístky.

ZDROJ: RNDr. Mojmír Vlašín

                Zastupitel města Brna

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů