Sobota, 20. dubna 2024

Černé skládky zaplavily okres

Černé skládky zaplavily okres

Vyškov - Po zimě se objevily nové hromady odpadků. Cestáři a pracovníci technických služeb měst Vyškovska je budou muset uklidit a zaplatit. Každoročně jde o miliony.

Bílá sněhová přikrývka, která milosrdně ukrývala kdejaký nepořádek, roztála. Objevila se tak místa plná starých i nově přibylých odpadků.

"Kolem cesty z Ivanovic do Švábenic jsem po pravé straně viděl snad pět černých pytlů s odpadky," mrzelo například obyvatele Švábenic Pavla Kudličku.

Podobná situace je snad ve všech příkopech kolem silnic. "Všude se povalují pet lahve, igelitové tašky a sáčky, pytle s odpadem. Například směrem na Manerov je každou chvíli v příkopu pytel s odpadky a takových míst je nepočítaně," uvedl vedoucí vyškovské oblastní Správy a údržby silnic Zdeněk Gardelka.

V okolí Vyškova si vybavuje dvě nejhorší místa, ve kterých se tento nešvar stále opakuje. "Například v keřích na cestě k letišti a do Pustiměře jsou odpadky po obou stranách silnice. Kamenné zábrany, které tam umístil pustiměřský obecní úřad sice zabránily vjezdu aut sypajících odpad, ale přesto je tam plno drobného domovního odpadu. Jedna hromada vedle druhé je vidět také rok co rok u topolů od Dědic na Radslavice," dodal Gardelka.
Stálé černé skládky

Podle jeho slov je další nemilou trvalkou takřka velkosládka na cestě souběžné s komunikací I/47 na Ivanovice na Hané. "Na cestě kolem mlékárny a pod železničním podjezdem rok co rok vyvážíme několik vleček nepořádku, který tam navezli pravděpodobně obyvatelé Ivanovic a Hoštic-Heroltic. Už teď jsou tam zase minimálně dvě vlečky," smutnil Gardelka.

Dlouhodobá černá skládka je také ve větrolamu mezi Tučapy a Komořany při odbočce pod dálnicí na Podbřežice.

Cestáře odklízení odpadků stojí velké peníze. "Vloni nás úklid odpadu na Vyškovsku stál téměř dva miliony. To v okamžiku, kdy kraj kvůli krizi šetří na opravách silnic, kde může, je příliš vysoká částka," zlobil se Gardelka.

S odpadky ve svém rajonu se potýkají i města. "Jakmile se zlepší počasí, vydají se pracovníci životního prostředí na pravidelnou obhlídku. Projdou celé město a zjistí, která místa je třeba vyčistit. Úklid stojí město každoročně desetitisíce. Například vloni to bylo třicet tisíc. Původce skládek se nepodařilo určit, to je obecně velmi obtížné. Náklady tedy uhradilo město," uvedla mluvčí Městského úřadu ve Vyškově Dana Bednářová.

Opakovaně se ve Vyškově skládky objevují podle Bednářové u rybníka Kačenec, pod benzinou, u hromadných garáží a u obslužných komunikací v blízkosti dálnice. Ve městě se navíc rozmohl ten nešvar, že lidé pohazují ke kontejnerům koberce, nábytek, lednice. Do kontejnerů pak cpou zářivky a baterie. "Přitom sběrné dvory ve Vyškově, Rousínově, Ivanovicích, Bučovicích i ve Slavkově u Brna berou od obyvatel odpad zdarma, včetně objemného a nebezpečného. Zpoplatněná je pouze stavební suť. Náklady nesou obce. Není tedy důvod se odpadu takto pokoutně zbavovat," doplnila Bednářová. Podle ní také kontejnery pro obyvatele často zneužívají firmy.
Pokuta jsou desetitisíce

V Bučovicích zrovna nyní řeší, co se dvěma novými hromadami odpadků.

"Jedna je u bývalé cihelny, druhá u železniční tratě u Maref. Pokud nezjistíme původce, zaplatí úklid město. Vloni se nám podařilo jednoho viníka odhalit, což považujeme za úspěch. Dostal pokutu v řádech desetitisíců. Šlo o podnikatele," informoval vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Bučovice Miloslav Babyrád.

Dodal, že jedinou možností, jak rozrůstání skládek zabránit, je zlikvidovat ji hned v začátcích. "Stačí jeden pytel a lidé přidají další a další. Jak si zvyknou, je to neuhlídatelné," má stejný názor pracovník vyškovské oblastní Správy a údržby silnic Jan Olejníček.

Ve Slavkově u Brna odklízejí pracovníci technických služeb podle vedoucího odboru životního prostředí slavkovského městského úřadu Miroslava Zavadila odpadky nejčastěji v serpentinách, ve vinohradech, ve staré cihelně, za Penny Marketem či u garáží na sídlišti Zlatá Hora.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů