Čtvrtek, 28. března 2024

Tip na výlet: Cep - Návrat ke kořenům

Obec z patnáctého století vystavěná do tvaru podkovy, s nádherným rybníkem na návsi. Lesy plné borůvek a hub. Cítíte tu vůni? Cep je skvělým místem pro objevování kouzla českého venkova.

Tip na výlet: Cep - Návrat ke kořenům

Přestože na návštěvníka při projížďce Cepem vzdáleným 12 km jižně od Třeboně obecdýchne kouzlo starých časů, obec je ve skutečnosti moderní. Trvale v ní žije jen asi 190 obyvatel a více než čtvrtinu z 96 stavení využívají chalupáři.

První zmínka o obci pochází z předhusitských dob. Zajímavé je, že obec je stavěná v podobě podkovy, což značí, že byla v minulosti vsí obrannou. V roce 1871 se místním podařilo dokončit kostel sv. Jana Křtitele, architektoniky cennou církevní památku. Cep připomíná klasickou českou vesnici, jakou známe z pohádek. Při příjezdu vás okouzlí vodní plocha návesního rybníka s poloostrůvkem a vzrostlými stromy. Samotný Cep je ze tří stran obklopen lesy, které nabízejí hojnost borůvek a hub. Okolí je protkáno soustavou rybníků a náhonů. Rybník vhodný ke koupání se jmenuje Nový lipnický a je vzdálen necelé dva kilometry od Cepu jihozápadní směrem.

Okolo Třeboně

Velmi navštěvované jsou v létě zatopené pískovny Cep I a Cep II ležící východně od obce. Krajina kolem je vhodná pro pěší turistiku a protkána cykloturistickými stezkami. Přímo obcí prochází cyklistická stezka z Třeboně do Suchdola nad Lužnicí, nedaleko najdete také cyklistickou naučnou stezku Okolo Třeboně. Katastr vsi je dnes součástí chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Náročnějším sportovcům nabízí nevšední zážitek letiště Kramolín, vzdálené od Cepu devět kilometrů a vhodné pro start a přistání ultralehkých letadel.

Kořenová čistírna v chráněné oblasti

Nepatrná velikost obce kontrastuje s jejími mohutnými kroky k ochraně životního prostředí. Přes nikterak vysoký rozpočet Cepu se totiž jeho samospráva rozhodla vybudovat kanalizační síť a postavit čističku odpadních vod. Dosavadní stav byl již na hranicí únosnosti a znepříjemňoval život místním i rekreantům.

Plány k nové čistírně se začaly rodit v roce 2007. Cep vybudoval kořenovou čistírnu a mohl dostavit kanalizaci v délce 1255 metrů pro vyčištění odpadních vod. Projekt měl být původně uzavřen v únoru 2010, ale jeho ukončení se v předstihu podařilo již v dubnu 2008. Zároveň obec dokončila stavbu vodovodu. Volba kořenové čistírny ideálně odpovídá nárokům krajiny, do které je Cep zasazen. Zároveň nevyžaduje velké provozní budovy ani náklady. V podstatě ji tvoří pouze kalová pole, štěrbinová nádrž, zpevněné plochy, malý sklad nářadí a oplocení. Čistírnu dnes využívá 90 procent obyvatel obce.

Víte, že...

Podstatou kořenové čistírny je umělý mokřad, komplex zvodněného nebo mělce zaplaveného zemního lože, rostlin, živočichů a vody, který napodobuje přirozené mokřady. Kořenová čistírna odpadních vod tedy působí na bázi samočisticích pochodů ve vodě, které se odehrávají díky zasazeným mokřadním rostlinám a schopnosti bakterií odstraňovat organické znečištění.

Více najdete na...

Obec Cep
Třeboňsko
Správa CHKO Třeboňsko
Zřízení kořenové čistírny odpadních vod v obci Cep

Autor: Michal Bečvář

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů